Neistina

Problemi unutar SDA nisu samo "unutarstranački"

Elmedin Konaković“Unutar SDA postoje različiti pogledi i mišljenja, postoje i frakcije, ali naše probleme rješavamo u stranci. Imaćemo sastanak sutra i razgovaraćemo o komunalnim problemima u KS, ali i o funkcionisanju kantonalne vlade. Iskreno, mislim da je ta priča o raskolu unutar SDA prenapuhana. Bilo je nekih reakcija, ali sve je to isključivo unutarstranački”, izjavio je Elmedin Konaković, šef poslamičkog kluba SDA u Skupštini KS.

(Nezavisne noine, 15. 11. 2011.)

Komentar:

Da nije sve tako “bajno” kao što Konaković govori, dokazuje i činjenica da su poslanici SDA na skupštinskom glasanju o imenovanju i smjeni 14 direktora javnih preduzeća, na kojoj je SDA, ipak, pokazala da, barem u tom slučaju, nije jedinstvena. Naime, od sedam poslanika koliko ih ima SDA, trojica (Elmedin Konaković, Haris Alić i Eldar Čomor) su glasali protiv prijedloga u Skupštini, trojica “za” (Amir Zukić, Kemal Ademović i Dževad Hodžić) (izvor: Dnevni avaz, 7. 10. 2011.), te je takvim omjerom glasova u SDA zapravo oboren prijedlog koalicije SDA-SDP u vezi sa imenovanjem direktora. Valja napomenuti i to da Amor Mašović, po ko zna koji put, nije bio prisutan na sjednici Skupštine KS.

Da stvar bude gora, imenovanje čak 14 direktora može zvučati kao puka formalnost, koju bi i neki niži činovnik mogao sam uraditi. No, ako se uzme u obzir da su to zapravo direktori koji “vedre i oblače” Sarajevom, te vode preduzeća koja su od vitalnog značaja za KS (primjerice Toplane, GRAS, Pokop, Vodovod, Rad, Park…), onda je očigledno da je SDA “pukla” na nimalo bezazlenoj stvari, od koje štetu mogu imati samo građani Sarajeva.

Neslaganje je jedno, no raskol i različito glasanje u jednoj stranci – u ovom slučaju SDA – ipak dokazuje da se ne radi samo o postojanju frakcija, te da ovo nije samo unutarstranački problem SDA. Jer, da je tako, odluka o imenovanju direktora bi bila usvojena. Dakle, “reakcije”, kako ih je nazvao Konaković, nisu unutarstranačke, već su “prešle crtu” i rušenjem koalicionog dogovora postale “zajedničke”.

Pitajte Istinomjer!