Neispunjeno

Do kraja 2020. godine nije završena projektna dokumentacija za gasovod Južna interkonekcija

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, tokom 2019. godine dao je rok do kada će biti završena projektna dokumentacija za gasovod Južna interkonekcija, koji spaja našu zemlju i Hrvatsku.

Posebno bitno je naglasiti da je BH-Gas započeo proceduru obezbjeđenja grant sredstava za slijedeće faze realizacije, tj. za izradu glavnog projekta plinovoda, te granta za obezbjeđenje dijela sredstava za samu izgradnju u BiH. Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije, s ciljem ishođenja okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, što je planirano da se završi do kraja 2020. godine.

Jasmin Salkić, 11. 11. 2019.

Potreba za projektom gasovoda Južna interkonekcija proizlazi iz činjenice da trenutno u našu zemlju gas jedino stiže iz Rusije preko Srbije, te se posebno u zimskim mjesecima povećava potražnja za ovim energentom. Finansijsku podršku projektu Južna interkonekcija dao je i USAID, a o važnosti njegove realizacije govorio je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson.

Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice. Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom. I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imat će pozitivne utjecaje i na okoliš.

 

Eric Nelson, 22. 10. 2020.

Početkom decembra 2020. godine, zastupnici u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta usvojili su Nacrt zakona o gasovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska”. Kako je definisao u njegovom nacrtu, ovim zakonom bi se trebali stvoriti neophodni uslovi za početak izgradnje gasovoda koji od granice naše zemlje sa Hrvatskom ide preko Posušja do Novog Travnika, a koji će imati i i odvojak za Mostar. Ovo je, zapravo, nastavak gasovoda koji ide iz Splita do granice sa našom zemljom. Savjetnik u Upravi BH-Gasa Almir Bečarević je sredinom decembra prošle godine najavio kako će ova kompanija uskoro zatražiti urbanističku saglasnost za navedeni projekat.

Studija izvodljivosti je završena. Studija utjecaja na okoliš bit će gotova do polovine januara 2021. godine. I mi time stječemo uvjete da započnemo proceduru za dobijanje urbanističke saglasnosti. To je dio koji je finansiran evropskim novcem, znači, grantovima, a drugi dio je finansiran donacijom USAID-a. Kompletan proces se odvija uz punu saradnju sa EBRD bankom i očekuje se otvaranje razgovora osiguranja kredita i to bi se trebalo dogovoriti do kraja septembra 2021. godine. Dakle, tokom iduće godine bit će izrada glavnog projekta i stičemo uvjete kako bi mogli 2022. do 2023. godine da izvršimo eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda prema Hrvatskoj. To su globalne pretpostavke za južnu konekciju gasa iz Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Južna gasna konekcija prolazit će kroz četiri kantona. Ide iz pravca Novog Travnika prema Posušju, Zagvozdu. Znači da je trasa utvrđena i urađena je Studija utjecaja na okoliš koja je podloga da se gasna trasa odobri za gradnju i da nema nikakvog lošeg utjecaja na prirodu i okolinu. Dakle, “papirnati” dio smo doveli do kraja i početkom 2021. godine završavamo sa zahtjevom za dobijanje urbanističke saglasnosti.

Almir Bečarević, 18. 12. 2020.

S obzirom na to da okolinska dozvola i urbanistička saglasnost, kako je to direktor BH-Gasa Jasmin Salkić najavio, nisu završene do kraja 2020. godine, Istinomjer će navedenom Salkićevom obećanju dati ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!