Radi se na tome

Nastavljene aktivnosti na realizaciji projekta ‘Južna interkonekcija’

Kompanija BH-Gas i Plinacro nedavno su, u svojstvu nacionalnih gasnih operatera, potpisali memorandum o razumijevanju i saradnji kojim su potvrdili predstojeću trogodišnju saradnju na realizaciji tri velika projekta, od kojih je jedan i dugo najavljivana “Južna interkonekcija: pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar”.

Od navedenih interkonekcijskih projekata trenutno je najzreliji projekat gasovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska koji je podržan od strane oba doma Parlamenta Federacije BiH, a Vlada Federacije BiH je isti proglasila projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH. BH-Gas i Plinacro sve gore navedene projekte promoviraju usaglašeno pred EU i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se i u realizaciji gore datih projekata pratila dinamika koja znači istovremenost u realizaciji istih.

BH-Gas, Saopćenje, 23. juli 2020.

Podsjećamo, u novembru prošle godine iz preduzeća BH-Gas je saopćeno da je započela “procedura obezbjeđenja grant sredstava za izradu glavnog projekta i granta za obezbjeđenje dijela sredstava za samu izgradnju gasovoda u BiH”.

Posebno bitno je naglasiti da je BH-Gas započeo proceduru obezbjeđenja grant sredstava za slijedeće faze realizacije, tj. za izradu glavnog projekta plinovoda, te granta za obezbjeđenje dijela sredstava za samu izgradnju u BiH. Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije, s ciljem ishođenja okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, što je planirano da se završi do kraja 2020. godine.

Jasmin Salkić, 11. novembar 2019.

Preduzeće BH-Gasa obavijestilo je javnost, početkom maja ove godine, da je završen idejni projekt gasovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske te da je u toku i izrada studije uticaja na okoliš . Za izradu ovih dokumenata, kako je pojasnio Salkić, obezbjeđena su grant sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj, a izrađivač je izabran u međunarodnoj javnoj tenderskoj proceduri provedenoj po EBRD pravilima.

Izrada dokumentacije je započela u augustu 2019. godine i kao što je i planirano, Idejni projekat gasovoda Južna interkonekcija je završen i isporučen korisniku BH-Gas 30. aprila 2020. godine. Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije koju će izvršiti inostrani Konsultant i za šta su također obezbijeđena grant sredstva Evropske Komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS).

Jasmin Salkić, 06. maj 2020.

Kako je ranije pojašnjeno, trasa gasovoda je projektirana “na oko 40 km od zahtjevanih 160 km”. Također, izvršeno je i geodetsko snimanje koridora gasovoda, te “trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika”. Pored toga, kontaktirane su i relevantne institucije na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou “u svrhu ishodovanja neophodne prostorno-planske dokumentacije”.

Gasovod će se graditi na potezu Posušje-Novi Travnik sa odvojkom za Mostar te na potezu Zagvozd-Split u Republici Hrvatskoj. Do sada je izvršeno geodetsko snimanje koridora gasovoda, te trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika. Trasa gasovoda je projektirana do danas na oko 40 km od zahtjevanih 160 km. Dodatno, započela su geološka istraživanja s ciljem utvrđivanja pogodnosti tla za polaganje gasovoda.

S obzirom da su obezbijeđena grant sredstva, završena izrada projektne dokumentacije za izgradnju ovog gasovoda te potpisan memorandum o realizaciji sa partnerom iz R Hrvatske, Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu radi se na tome te ćemo pratiti da li će do kraja 2020. godine biti ishodovane urbanističke i građevinske dozvole kako bi proces izgradnje gasovoda mogao početi.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!