Radi se na tome

Završena izrada idejnog projekta gasovoda ‘Južna interkonekcija’

Iz preduzeća BH-Gas nedavno je saopćeno da je završen idejni projekt gasovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji će povezati ove dvije države, odnosno preduzeća Plinacro i BH-Gas.

Podsjećamo, u novembru prošle godine direktor preduzeća BH-Gas, Jasmin Salkić saopćio je da je započela “procedura obezbjeđenja grant sredstava za izradu glavnog projekta i granta za obezbjeđenje dijela sredstava za samu izgradnju gasovoda u BiH”.

Posebno bitno je naglasiti da je BH-Gas započeo proceduru obezbjeđenja grant sredstava za slijedeće faze realizacije, tj. za izradu glavnog projekta plinovoda, te granta za obezbjeđenje dijela sredstava za samu izgradnju u BiH. Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije, s ciljem ishođenja okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, što je planirano da se završi do kraja 2020. godine.

Jasmin Salkić, 11. novembar 2019.

Preduzeće BH-Gasa obavijestilo je javnost da je završen idejni projekt gasovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izrada Idejnog projekta se, navode iz BH-Gasa, finansirala grant sredstvima Evropske Komisije, koja je ovaj posao povjerila međunarodnom Konzorciju Mot MacDonald – Connecta, a koji je u ovu svhu angažovao i četiri domaće firme za izradu pojedinih faza.

Izrada dokumentacije je započela u augustu 2019. godine i kao što je i planirano, Idejni projekat gasovoda Južna interkonekcija je završen i isporučen korisniku BH-Gas 30. aprila 2020. godine. Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije koju će izvršiti inostrani Konsultant i za šta su također obezbijeđena grant sredstva Evropske Komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS).

Jasmin Salkić, 06. maj 2020.

Pored navedenih aktivnosti vezanih za izradu Idejnog projekta gasovoda, kako ističe Salkić, u toku je i izrada studije uticaja na okoliš i društvo koja će za predmetni projekat biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva.

BH-Gas je provedenim aktivnostima, tokom zadnje tri godine, obezbijedio da sve faze izrade projektne dokumentacije do pribavljanja urbanističke saglasnosti budu finansirane iz evropskih fondova i donacije Ambasade USA u Sarajevu, te time svi troškovi, koji se mjere u milionskom iznosu, nisu niti na koji način opteretili redovno poslovanje BH-Gasa niti potrošače BH-Gasa. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim donatorima koji su podržali ovaj projekat u ovoj fazi izrade.

Jasmin Salkić, 06. maj 2020.

Kako je ranije pojašnjeno, trasa gasovoda je projektirana “na oko 40 km od zahtjevanih 160 km”. Također, izvršeno je i geodetsko snimanje koridora gasovoda, te “trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika”. Pored toga, kontaktirane su i relevantne institucije na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou “u svrhu ishodovanja neophodne prostorno-planske dokumentacije”.

Inače, gasovod će se graditi na potezu Posušje-Novi Travnik sa odvojkom za Mostar te na potezu Zagvozd-Split u Republici Hrvatskoj. Završetak radova na izgradnji plinovoda planiran je za “četvrti kvartal 2024. godine“, naglasio je Salkić.

S obzirom da su obezbijeđena grant sredstva i završena izrada projektne dokumentacije za izgradnju ovog gasovoda, Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu radi se na tome te ćemo pratiti da li će do kraja 2020. godine biti ishodovane urbanističke i građevinske dozvole kako bi proces izgradnje gasovoda mogao početi.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!