Radi se na tome

Privodi se kraju projektovanje gasovoda “Južna interkonekcija”?

Iz preduzeća BH Gas nedavno je saopćeno da je u toku izrada idejnog rješenja za dugo najavljivani projekat “Južna interkonekcija”, odnosno gasovod koji će povezati Hrvatsku i BiH, odnosno preduzeća Plinacro i BH-Gas.

Da je započeta i “procedura obezbjeđenja grant sredstava za izradu glavnog projekta i granta za obezbjeđenje dijela sredstava za samu izgradnju gasovoda u BiH” saopćio je direktor preduzeća BH-Gas, Jasmin Salkić.

Posebno bitno je naglasiti da je BH-Gas započeo proceduru obezbjeđenja grant sredstava za slijedeće faze realizacije, tj. za izradu glavnog projekta plinovoda, te granta za obezbjeđenje dijela sredstava za samu izgradnju u BiH. Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije, s ciljem ishođenja okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, što je planirano da se završi do kraja 2020. godine.

Jasmin Salkić, 11.11.2019.

Nakon ove faze “slijedi izrada glavnog izvedbenog projekta i ishođenje odobrenja za građenje, čime bi se stekli preduslovi za početak izgradnje”, a završetak radova na izgradnji plinovoda planiran je za “četvrti kvartal 2024. godine“, naglasio je Salkić.

Podsjećamo, u augustu ove godine održan je inicijalni sastanak sa odabranim projektantom, konzorcijem Connecta – Mott MacDonald, te je rečeno da će se izrada projektne dokumentacije “finansirati grant sredstvima Europske komisije”. Da se intenzivno radi na realizaciji ovog projekta nedavno je potvrđeno iz preduzeća BH Gas.

Ovaj projekat spada u linijske infrastrukturne projekte i u toku je projektiranje trase u dužini od 160 km čime ovaj projekat spada u najkompleksnije projekte koji se trenutno realizuju u BiH. Ovo je projekat koji svojom dužinom spada u projekte sa najdužom projektiranom linijskom trasom u BiH. Kompleksnost projekta ogleda se i u tome sto se projektiranje odvija na teritoriju četiri kantona i zahtjeva uključenost svih lokalnih zajednica na tom području od ideje do realizacije (…) Realizacijom projekta Južna interkonekcija će se omogućiti integracija BiH tržišta sa Evropskim tržištem prirodnog gasa povezivanjem transportnih sistema prirodnog gasa BiH i Hrvatske…

BH-Gas, Saopćenje, 04.10.2019.

Kako je pojašnjeno, trasa gasovoda je projektirana “na oko 40 km od zahtjevanih 160 km”. Također, izvršeno je i geodetsko snimanje koridora gasovoda, te “trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika”. Pored toga, kontaktirane su i relevantne institucije na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou “u svrhu ishodovanja neophodne prostorno-planske dokumentacije”.

Inače, gasovod će se graditi na potezu Posušje-Novi Travnik sa odvojkom za Mostar te na potezu Zagvozd-Split u R Hrvatskoj.

S obzirom na dosadašnje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje gasovoda “Južna interkonekcija” Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu radi se na tome te ćemo pratiti da li će u narednom periodu biti završena izrada projektne dokumentacije i obezbijeđena grant sredstva za izgradnju ovog gasovoda.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!