Započeto

Osavremenjivanje rada zdravstvenih ustanova

Partije: DNS | Oblasti: Zdravstvo

Osavremenjivanje rada zdravstvenih ustanova.

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Obrazloženje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kako je saopćeno, u ovoj godini finansirati će "33 nove usluge, zbog kojih su pacijenti slati na liječenje izvan Srpske".

Izvor:

U zdravstvenom sistemu RS, počev od 1. januara 2020. godine dostupna je usluga “KSAFA” aparatom /Kostićev selektivni auditorni filterski aplikator/, saopšteno je iz FZO.

Ova nova zdravstvena usluga podrazumijeva “dijagnostiku i habilitaciju sluha i rehabilitaciju govora i jezika kod djece sa različitim stepenima razvijenosti sluha, djece sa patologijom razvoja govorne jezičke komunikacije, te djece sa poremećajima ponašanja i učenja sa akcentom na period od rođenja do sedme godine”.

Ovu uslugu će Fond u potpunosti finansirati, dakle, bez ličnog učešća osiguranika, jer su djeca do 15 godina starosti oslobođenja plaćanja participacije. Osim toga, u Univerzitetskom-kliničkom centru Srpske u ovoj godini uvodi se nove zdravstvene usluge iz oblasti radiologije, onkologije, intezivne medicine, dermatovenorologije i slično.

Kako je nedavno najavljeno, “Fond i u 2020. godini nastavlja trend izdvajanja većih sredstava za bolničku zdravstvenu zaštitu i to za 10,5 miliona KM u odnosu na plan iz 2019. godine” a kako bi se uvele “nove procedure, odnosno zdravstvene usluge, lijekovi i slično”.

FZO RS, 12.01.2020.

U okviru projekta ,,Modernizacija JZU Univerzitetske bolnice u Foči-rekonstrukcija, dogradnja centralnog objekta ,,B” i nabavka opreme” ova ustanova dobila je početkom novembra 2019. godine novo sanitetsko vozilo, a “riječ je o vozilu marke Peugeot Boxer opremljenom po najsavremenijim standardima za prevoz pacijenata”.

U Univerzitetsku bolnicu Foča, sredinom oktobra 2019. godine, stigao je novi CT aparat “vrijedan milion i po maraka koji je obezbijedila Vlada RS kroz višemilionski projekat rekonstrukcije i dogradnje paviljona ove zdravstvene ustanove”.

Nakon što je krajem septembra prošle godine obnovljen Centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banja Luci, nabavljena je i savremenija oprema, a u saradnji sa ekspertima iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga tada su se počele obavljati, kako je saopćeno, i “prve komplikovanije laparoskopskoj operacije tumora”. Također, dogovorena je i dalja edukacija doktora sa UKC Banja Luka u Rusiji.

Početkom septembra 2019. godine iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopćeno je da su onkološki stručnjaci iz Sankt Peterburgua opet “u višednevnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru RS” te da će se ponovo izvoditi “laparoskopske operacije” sa domaćim ljekarima koji su završili edukaciju u Rusiji.

Ova posjeta nastavak je aktivnosti koje se sprovode na osnovu Mape puta aktivnosti  za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, koja je rezultat dogovora gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika krajem prošle godine. Ovaj sporazum o nastavku saradnje su u junu ove godine Sankt Peterburgu potpisali gubernator Sankt Peterburga i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, 29.08.2019.

Također, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Klinički zavod za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, u februaru prošle godine, započeo je CEEPUS projekt edukacije banjalučkih ljekara na Wiener Allgemeines Krankenhaus, poznatiju pod imenom AKH univerzitetska klinika u Beču. U okviru ovog projekta ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske odlaze na jednomjesečnu edukaciju u ovu prestižnu zdravstvenu ustanovu.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!