Osavremenjivanje rada zdravstvenih ustanova

| Partija: | Oblast:

Osavremenjivanje rada zdravstvenih ustanova.

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Kratko obrazloženje

Krajem septembra 2018. godine svečano je otvoreno obnovljeno sjeverno krilo i Centralni blok UKC RS u Banja Luci. Paralelno sa nabavkom savremenije opreme tada je započela i dodatna edukacija doktora, a što je nastavljeno i u 2019. godini.

Dugo obrazloženje

Nakon što je krajem septembra prošle godine obnovljen Centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banja Luci, nabavljena je i savremenija oprema, a u saradnji sa ekspertima iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga tada su se počele obavljati, kako je saopćeno, i “prve komplikovanije laparoskopskoj operacije tumora”. Također, dogovorena je i dalja edukacija doktora sa UKC Banja Luka u Rusiji.

Početkom septembra ove godine iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopćeno je da su onkološki stručnjaci iz Sankt Peterburgua opet “u višednevnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru RS” te da će se ponovo izvoditi “laparoskopske operacije” sa domaćim ljekarima koji su završili edukaciju u Rusiji.

Ova posjeta nastavak je aktivnosti koje se sprovode na osnovu Mape puta aktivnosti  za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, koja je rezultat dogovora gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika krajem prošle godine. Ovaj sporazum o nastavku saradnje su u junu ove godine Sankt Peterburgu potpisali gubernator Sankt Peterburga i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, 29.08.2019.

Također, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Klinički zavod za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, u februaru prošle godine, započeo je CEEPUS projekt edukacije banjalučkih ljekara na Wiener Allgemeines Krankenhaus, poznatiju pod imenom AKH univerzitetska klinika u Beču. U okviru ovog projekta ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske odlaze na jednomjesečnu edukaciju u ovu prestižnu zdravstvenu ustanovu.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi