Osavremenjivanje rada zdravstvenih ustanova

| Partija: | Oblast:

Osavremenjivanje rada zdravstvenih ustanova.

 

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Kratko obrazloženje

Dom zdravlja "Sveti vračevi" u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka, u okviru pilot projekta, nedavno su prešli na sistem trezorskog poslovanja.

Dugo obrazloženje

Vlada Republike Srpske usvojila je krajem marta ove godine Akcioni plan održivosti zdravstvenog sistema RS. Prema ovom Akcionom planu, jedan od važnih koraka jeste i prelazak najmanje 20 domova zdravlja u RS na sistem trezorskog poslovanja.

Cilj je namjensko trošenje sredstava. Oni domovi zdravlja koji su do sada trošili namjenski sredstva neće imati nikakve razlike u svom poslovanju. Oni domovi zdravlja koji to nisu činili, ubuduće će to morati da rade. Radi se o odvojenoj budžetskoj stavki, tako da nema bojazni da će opštine moći trošiti novčana sredstva koja su namjenjena za liječenje pacijenata. Cilj je da ono što je namijenjeno pacijentima za to bude i utrošeno, da se za sve stavke zna za šta se troše sredstva. Zdravstvo se finansira od doprinosa i dalje će se finansirati od doprinosa.

Ministarstvo zdravlja RS, 30.03.2019.

Dom zdravlja “Sveti vračevi” u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka, u okviru pilot projekta, prešli su na sistem trezorskog poslovanja, a naredne godine na ovaj sistem poslovanja trebali bi preći i Bolnica Gradiška te Dom zdravlja Prnjavor.

Početak upoznavanja s trezorskim sistemom smo imali u toku prošle godine, kada je sprovođena obuka naših radnika i priprema za uključivanje u trezorski sistem. Imali smo sastanak u vezi s nastavkom priprema za prelazak na trezorski sistem prije nešto više od mjesec dana i najavljeno je da će se u drugoj polovini avgusta intezivirano nastaviti s aktivnostima

Mirko Manojlović, direktor Bolnice Gradiška, 09.08.2019.

Inače, trezorski način poslovanja trebao bi obezbijediti stabilnost u poslovanju, a iz resornog ministarstva je naglašeno da je cilj trezorskog poslovanja i bolja kontrola protoka novca.

Također, nedavno je u Domu zdravlja Banjaluka došlo do izmjene u vezi s izdavanjem računa.

Naime, dosad je Dom zdravlja Banjaluka svojim pacijentama izdavao ručno pisane priznanice, a sada se priznanice štampaju iz programa koji koriste doktori u našoj ustanovi. Ovakvo izdavanje računa se sprovodi od 1. avgusta ove godine.

Domu zdravlja Banjaluka, 09.08.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi