Prijedlog zakona o izbornim jedinicama: “Trampa za budžet” između SDA i HDZ?

Danas smo bili svjedoci još jednog parlamentarnog previranja, povodom Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su u parlamentarnu proceduru zajednički uputili DF i SDP u novembru prošle godine.

Naime, za danas su zastupnici SDP-a i DF-a sazvali vanredno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, čime je prvi put u historiji rada ovog zakonodavnog tijela iskorištena poslovnička mogućnost da zastupnici sazovu sjednicu. Na predloženom dnevnom redu hitne sjednice našla se samo jedna je tačka, a to je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Iako je proteklih mjeseci izgledalo kao da će prijedlog ovog zakona dobiti podršku i Stranke demokratske akcije, to se nije desilo.

Ismet Osmanović, predsjednik Kluba SDA rekao je tada će članovi njegovog Kluba, nakon što vide prijedlog, isti podržati ukoliko ponudi kvalitetno rješenje. Prema prijedlogu SDP i DF, u Predstavnički dom FBiH neposredno bi se biralo 98 poslanika, od čega 74 iz 12 višečlanih izbornih jedinica, dok bi 24 mandata bila kompenzacijska. Predstavnici HDZ od početka su se protivili ovakvim rješenjima, smatrajući ista neustavnim.

Ukoliko bude kvalitetno postavljeno rješenje, mislim da nema razloga da ga ne podržimo, ali dok ne budemo vidjeli o čemu se radi, kakav je to tekst i na koji način se rješavaju bitna pitanja, ne možemo dati konačan odgovor o našem stavu.

Ismet Osmanović, 11.11.2017.

Nakon niza sastanaka, izjave zvaničnika SDA su ostavile utisak da ova stranka smatra prijedlog zakona o izbornim jedinicama kvalitetnim rješenjem i da će ga podržati.

Konstatovali smo da je prijedlog zakona koji su uputile ove dvije političke partije utemeljen na principima na kojima je SDA utemeljila svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona kojeg je uputila u proceduru Parlamenta BiH. Kada je u pitanju Dom naroda PFBiH mislimo da su i ta rješenja utemljena na principima na kojima je SDA ranije utemeljila svoj prijedlog. To su poštivanje popisa iz 1991. godine, što je obaveza iz Ustava FBiH i to je poštivanje i drugih odredbi iz ustava FBiH koje se odnose na ovo pitanje a jedan od bitnijih je da se svakom kantonu u raspodjeli mjesta dodjeljuje po jedno mjesto za svaki konstitutivni narod, ako postoji izabran takav zastupnik u odgovorajućoj kantonalnoj skupštini.

Šefik Džaferović, 05.12.2017.

Današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bila je prilika da se ozvaniči ono što je dogovoreno na međustranačkim sastancima proteklih mjeseci. Međutim, zastupnici SDA, od kojih je zavisilo usvajanje prijedloga ovog zakona, nisu se pojavili na sjednici.

Da je SDA promijenila stav o prijedlogu navedenog zakona nagovijestio je i Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, u nedavnom razgovoru za N1 televiziju.

Iako su drugi zvaničnici iz SDA ranije podržali prijedlog izmjena zakona, Tufekčić je ovako komentirao prijedlog koji je predviđen za razmatranje na hitnoj sjednici:

Da su htjeli SDP i DF su mogli ponuditi riješenje za izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, ali to nisu učinil, već ga guraju u Federalni parlament koji za to nije nadležan. Žele izazavati sukob SDA s HDZ-om kako bi u izbornoj godini oni izvukli korist za sebe.

Jasenko Tufekčić, 20.01.2018.

Zastupnici iz SDA nisu obrazložili svoj nedolazak na sjednicu, ali se razlozi mogu naslutiti iz izjave predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH, Lidije Bradare, koju je dala nakon što je usvojen entitetski budžet za 2018. godinu:

Mi smo svoje obećanje ispunili. Hoće li SDA, vidjet ćemo. Test će biti u utorak, kada bi se taj SDP-ov i DF-ov neustavni prijedlog zakona trebao naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Lidija Bradara,  20.01.2018.

O Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH danas se nije raspravljalo jer nije bilo kvoruma za održavanje sjednice. Kako je SDA prvo javno izrazila podršku za prijedlog izmjena zakona, a potom su zastupnici ove stranke u federalnom parlamentu, zajedno sa HDZ-om, odlučili da se uopće ne pojave na sjednici, njihove postupke ocjenjujemo kao nedosljedne.

 

(Istinomjer.ba)

Borba protiv sistemske korupcije i nepotizma u javnim preduzećima KS

Nakon što je tzv. šestorka formirala Vladu Kantona Sarajevo (KS), krajem prošle godine, kao jedan od glavnih prioriteta...

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019. godine, a radove finansira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem...

Najavljeno skoro otvaranje ambulante u Hrasnom Brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje...