Neistina

Prethodni saziv Predsjedništva BiH imao je zvanične posjete inostranstvu

U intervjuu za Index.hr, koji je objavljen 7. decembra 2022. godine, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković komentarisao je, između ostalog, rad prethodnog saziva Predsjedništva BiH i ustvrdio da je lobiranje Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni “nikakvo”.

FOTO: FENA

U tom kontekstu, Konaković je rekao da prethodni saziv Predsjedništva BiH, kojeg su činili Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, “nigdje nije odlazio”:

Protekli sastav Predsjedništva BiH nigdje nije odlazio. Pogledajte gdje su odlazili, ako igdje, te tko nam je dolazio u goste. Njima je bilo lakše verbalno se potući sa svima i skupljati jeftine poene kod svojih pristalica. To nam nije donijelo dobro.

Elmedin Konaković, 7.12.2022.

Suprotno Konakovićevoj tvrdnji, sva trojica članova Predsjedništva BiH u sazivu 2018 – 2022. imali su brojne zvanične posjete inostranstvu.

Šefik Džaferović, pored ostalog, u aprilu ove godine sastao se s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom u zgradi Vlade ove zemlje. Na sastanku je, kako je navedeno na web stranici Predsjedništva BiH, “posebna pažnja posvećena procesima ugrožavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kroz osporavanje državnih institucija BiH i njihovih ovlasti”.

Šefik Džaferović i Mark Rutte (Izvor: Predsjedništvo BiH)

Džaferović se nekoliko mjeseci kasnije u Azerbejdžanu sastao i s predsjednikom ove zemlje Ilhamom Aliyevim, a zajedno sa Željkom Komšićem u junu 2021. godine sastao se s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Podgorici.

Komšić je, pored posjete Crnoj Gori, tokom mandata imao susret s papom Franjom u Vatikanu u januaru 2022. godine, kada su obavili privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palati.

Na sastanku, koji se održavao tokom visoke državne posjete Kraljevini Španiji, Komšić je 9.2.2022. godine razgovarao s premijerom Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom u sjedištu Vlade Kraljevine Španije u Madridu.

Željko Komšić i Pedro Sanchez (Izvor: Predsjedništvo BiH)

Milorad Dodik se također u protekle četiri godine sastajao s liderima zemalja, pa je tako u predsjedničkoj palati u Ankari u novembru 2021. godine razgovarao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

U septembru ove godine Dodik je boravio i u Moskvi, gdje ga je ugostio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Milorad Dodik i Vladimir Putin (Izvor: Kremlin)

Ovim Istinomjer tvrdnju Elmedina Konakovića da “protekli sastav Predsjedništva BiH nigdje nije odlazio” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!