Neispunjeno

Pregovori o potpisivanju kolektivnog ugovora sa medicinarima HNK-a nisu održani

U Mostaru su 25. januara 2021. godine ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održani protesti zdravstvenih radnika, nastali kao produkt višesedmičnog štrajka ovog osoblja uslijed nepotpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva sa Vladom HNK-a.

Održavanje protesta su 19. januara za portal Bljesak.info najavili iz Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a ukoliko do 22. januara kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica ne zakaže sjednicu pregovaračkih timova za započinjanje pregovora radi zaključivanja kolektivnog ugovora. Održavanje sjednice je dogovoreno protokolom potpisanim 15. januara od Vlade HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Naime, u protokolu, koji je potpisao ministar Goran Opsenica, u članu 3. se navodi sljedeće:

Vrijeme sastanka ugovorne strane će odrediti u roku od jednog dana od dana usvajanja ovog protokola s tim da se sastanak održi najkasnije u roku od 5 radnih dana od dana potpisivanja ovog protokola.

Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva HNK, 15. 1. 2021.

Najavu o održavanju protesta 25. januara zdravstveni radnici HNK-a su sproveli u djelo, a na protestima se medijima obratio Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, koji je istakao da protokolom dogovoreni korak o započinjanju pregovora u roku od pet radnih dana nije ispoštovan:

Mi ostajemo u šatoru, tu su vreće za spavanje, ostajemo noćiti, spavati na smjene, svi odjeli, sve zdravstvene ustanove će se na smjene mijenjati i nećemo otići odavde dok nas ne pozovu napokon na pregovore.

Ivica Anić, 25. 1. 2021.

Informaciju da pregovori o potpisivanju kolektivnog ugovora još uvijek nisu započeli prenio je i Radio Slobodna Evropa (RSE):

Iako su dva sindikata koji predstavljaju zdravstvene radnike u HNK i Vlada HNK 15. januara potpisali dugo očekivani usaglašeni protokol o pregovaranju, od početka pregovora još uvijek nema ništa.

RSE, 25. 1. 2021.

Osim sastanka o započinjanju pregovora, u pomenutom protokolu navodi se i rok od 20 dana od dana zaključivanja protokola za usaglašavanje teksta kolektivnog ugovora sa ciljem zaključivanja istog.

Budući da pregovori između Vlade i predstavnika sindikata zdravstvenih radnika HNK-a nisu održani u roku od pet radnih dana nakon donošenja protokola koji je potpisao Goran Opsenica, Istinomjer najavu ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a ocjenjuje neispunjenom, te će pratiti i da li će do 5. februara, kako to stoji u ovom dokumentu, biti usaglašen tekst kolektivnog ugovora.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!