Predsjednička pomilovanja u entitetima

Rekorderi po broju pomilovanja u Federaciji BiH su Vladimir Šoljić i Ejup Ganić. Kada su u pitanju pomilovanja u Republici Srpskoj, najdarežljiviji su bili Mirko Šarović i Dragan Čavić. Živko Budimir ostaće zapamćen po mnogim inkriminirajućim pomilovanjima, dok ih je najmanje davao Milorad Dodik.

U skladu sa ustavima i krivičnim zakonima entiteta, predsjednik Federacije BiH i predsjednik Republike Srpske imaju ovlaštenja da pravosnažno osuđena lica potpuno ili djelomično oslobode od izvršenja kazne, zamijene je blažom ili uvjetnom osudom, pa čak i da ukinu određene pravne posljedice osude ili nalože njeno brisanje. Odluke o pomilovanjima, koje često uznemire javnost i budu tema dnevno političkih prepucavanja, bile su povod da provjerimo koliko su bivši i trenutni entiteski predsjednici bili “široke ruke” kada je u pitanju davanja pomilovanja osuđenicima.

Apsolutni rekorder u davanju predsjedničkih pomilovanja u BiH je bivši predsjednik Federacije BiH, Vladimir Šoljić koji je za vrijeme svog kratkotrajnog mandata, za samo devet mjeseci 1997. godine pomilovao čak 606 osuđenika. Šoljića slijedi Ejup Ganić (1997-1999 i 2000-2001), koji je u svojstvu predsjednika FBiH dao 423 pomilovanja.

Podatke o broju pomilovanja koje je odobrio aktuelni predsjednik ovog entiteta, Marinko Čavara nije moguće dobiti na jednom mjestu. Prema podacima objavljenim u medijima, Čavara je tokom 2016, 2017. i 2018. godine odobrio dva potpuna i dva djelimična pomilovanja, a ukupno je odbio 79 takvih molbi.

U 2016. godini Čavara je pomilovao 1 osobu, a 31 osuđeniku odbio je molbu. U 2017. godini Čavara je odbio večinu molbi, njih 29, a prihvatio sam jednu.

Aktuelni Predsjednik FBiH Marinko Čavara nedavno je jednu osobu djelimično oslobodio izdržavanja kazne zatvora, te jednoj osobi zamijenio kaznu zatvora blažom kaznom zatvora. U ovoj godini Čavara je odlučio odbiti molbe za pomilovanje 19 osuđenika.

No, po svojim odlukama o pomilovanjima najviše će ostati upamćen Čavarin prethodnik Živko Budimir, koji je od maja 2011. do novembra 2014. godine donio 247 odluka o pomilovanju, među kojima je bilo i onih kojima je prekršio Ženevsku konvenciju i Zakon  o pomilovanju FBiH.

Naime, Budimir je u svojstvu predsjednika FBiH donio odluku suprotnu članu 3. Zakona o pomilovanju, koji zabranjuje pomilovanje za krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, te je Mehu Ibriševića, osuđenog na 15 godina zatvora za ratne zločine, oslobodio izdržavanja dijela kazne. Javnost je bila uzburkana i nakon Budimirovog pomilovanja Mate Bulića, za kojeg je naložio brisanje presude. “Pa naravno da sam pomilovao kriminalce, jer u zatvorima ne sjede časne sestre. Pomilovao sam te ljude kako nalažu Ustav i zakon” izjavio je 2013. godine Živko Budimir, komentirajući svoje odluke o pomilovanjima.

Živko Budimir uhapšen je 2013. godine zbog odluka kojima je prekršio zakon. Međutim, Sud BiH se oglasio nenadležnim u predmetu “Budimir i ostali”, uprkos tome što je državno Tužilaštvo insistiralo da je Budimir nanio štetu „međunarodnom ugledu BiH među državama-članicama Interpola i poništen rad policijskih i pravosudnih agencija drugih država” kada je pomilovao Merseda Hadžića zvanog „Švicarac“, koji je bio na međunarodnoj potjernici, i koji je uhapšen i izručen iz druge države. Nakon što se i Općinski sud u Sarajevu proglasio nenadležnim za procesuiranje Živka Budimira, završena je saga o pomilovanjima za vrijeme njegovog mandata. Sva data pomilovanja ostala su na snazi. Jedino za što je bh. pravosuđe našlo za shodno da procesuira i osudi inkriminsanog predsjednika Federacije BiH, bilo je neovlašteno posjedovanje oružja, za što je Budimir osuđen na 6 mjeseci uslovne kazne.

U Republici Srpskoj, od 1999. do 2013. godine, šest entitetskih predsjednika pomilovalo je ukupno 686 osuđenika  – skoro kao Vladimir Šoljić za vrijeme svog mandata. Najviše pomilovanja je odobrio Mirko Šarović (1999-2002), koji je pomilovao 240 osuđenika; a za njim slijedi Dragan Čavić (2002-2006), sa 222 odobrena pomilovanja.

Aktuelni predsjednik RS, Milorad Dodik, u prethodnom mandatu je odobrio 7 molbi za pomilovanja, pri čemu u  2013. godini nije pomilovao ni jednog osuđenika. U aktuelnom mandatu Dodik je zaprimio 77 molbi za pomilovanja, od čega je odobrio 17.

Podaci o broju datih pomilovanja u RS mogu se lako pronaći, jer predsjednik RS o njima podnosi Izvještaj Narodnoj Skupštini RS. Iako ista obaveza postoji i u Federaciji, u ovom entitetu se do njih ne dolazi tako lako. Posljednji zvanični Izvještaj o odobrenim pomilovanjima koji je dostupan javnosti, objavljen je 2015. godine, za period 2013-2014. Potpune podatke o pomilovanjima u FBiH moguće je dobiti samo redovnim praćenjem Službenih novina FBiH gdje se ove odluke objavljuju.

Kako Predsjednik FBiH očito nema naviku da  dostavlja ove izvještaje Parlamentu FBiH u skladu sa zakonskom obavezom, prošle godine je Denis Gratz, zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH, tražio odgovor na pitanje zašto Čavara nije objavio koliko je osuđenika pomilovao, te je pokrenuo i inicijativu za izmjene Zakona o pomilovanju FBiH kojima se, između ostalog, predsjedniku FBiH nalaže da detaljno obrazlaže svoje odluke o pomilovanju.

Prijedlog izmjena Zakona i dalje je u  parlamentarnoj proceduri, a podatke o pomilovanjima u FBiH uglavnom saznajemo iz medija. Čavaru također prate kontravereze vezane za pomilovanja, mada ni izbliza u mjeri kao njegovog prethodnika. Naime, Čavara je u prvoj godini svog mandata izmijenio Budimirovu odluku o pomilovanju Tarika Aljovića, kojeg je Budimir već bio “oslobodio” 7 mjeseci kazne, otvorivši svojom odlukom mogućnost da zatvorska kazna za saobraćajnu nesreću bude zamijenjena novčanom. Općinski sud u Sarajevu je tada konstatovao da postoje indicije “da je u procesu pomilovanja počinjeno krivično djelo” i o tome obavijestio Kantonalno tužilaštvo. Čavarin komentar o ovom slučaju bio je: “Omogućio sam da se traži kod suda, sud to nije odobrio i ja ne vidim kakav je to prekršaj.”

Iz svega navedenog možemo zaključiti da trenutni predsjednici entiteta, možda poučeni ranijim dešavanjima, daju znatno manje predsjedničkih pomilovanja nego njihovi prethodnici. Federacija BiH i dalje drži rekord u broju predsjedničkih pomilovanja, a poseban problem pretstavlja izostanak redovnog izvještavanja o ovakvim odlukama, pogotovo kada se zna da su ranija pomilovanja često bila na ivici, ili mimo zakona.

 

(Istinomjer.ba)

Nezavisni blok ostaje pri ranije izrečenim stavovima

Podsjećamo, netom nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore 2018. godine, lider Nezavisnog...

Još jedno obećanje o slanju odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije

Još krajem juna 2018. godine Istinomjer se u svojoj analizi Dodatna pitanja Evropske komisije u kontekstu predizborne kampanje osvrnuo na sam sadržaj dodatnih 655 pitanja na koje Bosna i Hercegovina...Mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih sedam dana?

Na sjednici predsjedništva HDZ-a BiH održanoj 18.02.2019. godine, jedna od tema bila je i uspostava novih većina kako na federalnom, tako i na državnom nivou. Nakon pomenute sjednice, u...