Započeto

Zdravstvena zaštite trudnica i žena koje planiraju trudnoću

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Socijalna politika

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na unapređenje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite trudnica i žena koje planiraju trudnoću.

“Neke od mjera podrške pronatalitetnoj politici su: obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, besplatnih sportskih aktivnosti za najmlađe, posebno iz višečlanih porodica, subvencionisanje vrtića, unapređenje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite trudnica i žena koje planiraju trudnoću.”

Izvor: Platforma za Opšte izbore 2022

Vlada Republike Srpske donijela je 2.3.2023. godine Odluku o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2023. godinu.

Sredstva za finansiranje Programa obezbjeđuju se u budžetu Republike Srpske za 2023. godinu u iznosu od 2 miliona KM. 

Za realizaciju odluke zaduženi su Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ova dijagnostička zdravstvena usluga u Republici Srpskoj trebala bi biti dostupna za sve osiguranice kojima je medicinski indikovana, a u skladu sa odredbama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u septembru 2022. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!