Započeto

Zdravstvena zaštite trudnica i žena koje planiraju trudnoću

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Socijalna politika

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na unapređenje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite trudnica i žena koje planiraju trudnoću.

“Neke od mjera podrške pronatalitetnoj politici su: obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, besplatnih sportskih aktivnosti za najmlađe, posebno iz višečlanih porodica, subvencionisanje vrtića, unapređenje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite trudnica i žena koje planiraju trudnoću.”

Obrazloženje

Tokom prvih 100 dana mandata Vlade RS, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Platforma za Opšte izbore 2022

Ministrica Selma Čabrić je 15.11.2023. godine na konferenciji o pronatalitetnim politikama BiH izjavila da ministarstvo pruža podršku za  za svako novorođeno dijete, daje platu za svaku nezaposlenu porodilju u Republici Srpskoj i to 12 mjeseci za prvo dijete i 18 mjeseci za treće rođeno dijete i blizance. 

Na 41. sjednici Vlade RS, održane 19.10.2023. godine, Vlada je donijela dvije odluke koje se tiču direktne podrške porodicama u okviru pronatalitetnih mjera. Riječ je o Odluci o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2024. godinu u iznosu od 9.000.000 KM, kao i  Odluku kojom se reguliše način finansiranja Programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje za 2024. godinu, za šta se sredstva takođe obezbjeđuju u budžetu RS za 2024. godinu u iznosu od 3.500.000 KM.

Na 25. sjednici Vlade Republike Srpske, održane 15.6.2023. godine, prihvaćena je Informacija o učešću jedinica lokalne samouprave u finansiranju vantjelesne oplodnje u 2022. godini. Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS nadležno je za provođenje mjere finansijske pomoći pri liječenju nepolodnosti kod parova kroz finanisranje tri besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje.

Sredstva za finansiranje troškova postupaka vantjelesne oplodnje u budžetima za 2023. godinu planiralo je 17 opština/gradova, u okviru drugih pozicija za ove namjene 26 opština/gradova, a njih devet bi finansiralo troškove sa nekih drugih budžetskih pozicija (budžetska rezerva), ukoliko bi imali zahtjeva za ovakve namjene. To znači da bi troškove za finansiranje postupaka vantjelesne oplodnje u 2023. godini finansirale 52 jedinice lokalne samouprave.

Vlada RS donijela je 2.3.2023. godine Odluku o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2023. godinu u iznosu od 2 miliona KM. Navedeno bi trebalo biti dostupno za sve osiguranice kojima ona bude potrebna, odnosno medicinski indikovana.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!