U progresu

Zdravstvena sigurnost

Opštine: Gračanica

Obezbijediti građanima punu zaštitu i sigurnost – zaustaviti odlazak, posebno mladih. Garancija za to su: Fizička sigurnost (Gračanica siguran grad); Zdravstvena sigurnost (novi stručni kadrovi, dijagnostički aparati, proširena zgrada Doma zdravlja sa liftom); Pravna sigurnost (kvalitetnije usluge, vrednovanje i rezultati rada-E uprave); Socijalna sigurnost (kroz javno privatno partnerstvo, bolji poslovni ambijent i nova stručna zanimanja do veće zaposlenosti i većih plata); Ekološka sigurnost (potpuno čist grad). Za svaku od ovih garancija u prvoj godini mandata pripremiti program mjera, aktivnosti i projekte uz aktivno učešće struke i građana. Gračanica će imati bolje uređen zdravstveni sistem i usluge, saobraćaj i saobraćajnu signalizaciju, posebno na kriznim mjestima kao što su: raskrsnice, škole i dr. u svim mjesnim zajednicama.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Predsjedavajući gradskog vijeća Grada Gračanica Mirzet Topčagić pozvao je na održavanje tematske sjednice gradskog vijeća 16.5.2023. godine. Dnevni red sjednice odnosio se na zdravstvenu zaštitu stanovnika grada Gračanica s aspekta nedostatka liječničkog kadra.

Na sjednici je zaključeno da je nedostatak liječničkog kadra te odlazak ljekara na specijalizaciju i mnogi drugi problemi predstavljaju prioritet u rješavanju i normalnom funkcionisanju zdravstvenih ustanova. Na sjednici su usvojeni zaključci da menadžment Doma zdravlja, zajedno sa sindikatom, sačini prijedlog mjera i prioriteta te da ga u roku od 15 dana dostavi Gradskom vijeću. 

Grad Gračanica je 17.8.2023. godine objavio Javni poziv za dodjelu jednokratne pomoći za refundiranje dijela troškova nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Na ovaj način pozvana su sva lica i zakonski zastupnici, odnosno roditelji i staratelji, djece i omladine oboljele od dijabetes melitusa (tip1), a koji imaju prebivalište na području grada Gračanica da se prijave i ostvare pravo na refundiranje dijela troškova nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Sufinansiranjem od strane Grada Gračanica, zajedno sa sredstvima Doma zdravlja Gračanica, nabavljeno je novo sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja odnosno Službu za hitnu medicinsku pomoć. Vozilo je uručeno ovoj ustanovi 7.11.2023. godine.

U kabinetu gradonačelnika Helića održan je sastanak 13.11.2023. godine sa članicama Udruženja “Nismo same”, na kojem je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Gračanica, Jasmin Hadžić. Povod ovog sastanaka bila je pomoć onkološkim pacijentima, koji do nabavke novog aparata za zračenje u Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli, odlaze u Zenicu kako bi primili potrebne terapije.

Kako je na službenoj stranici Grada navedeno, budžetom za 2023. godinu planirana su sredstva za odlazak onkoloških pacijanata na redovne terapije te se ovim povodom razgovaralo o kriterijima raspodjele istih, kojim bi se onkološkim pacijentima olakšali i ublažili troškovi liječenja.

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da je Grad učestvovao u sufinansiranju nabavke vozila za SHMP i to u 2022. godini u iznosu od 40.000 KM i 2023. godini u iznosu od 70.000 KM.

U Domu zdravlja Gračanica, 6.10.2022. godine upriličena je primopredaja novog sanitetskog vozila za potrebe Službe hitne medicinske pomoći. Nabavka novog vozila finansirana je od strane Doma zdravlja uz sufinansiranje Grada Gračanica. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi nešto više od 90.000 KM, a iz Budžeta Grada Gračanica izdvojeno je 40.000 KM.

Kako je javnost putem zvanične stranice Grada Gračanice obaviještena 6.10.2022. godine, predstavnici Udruženja poslodavaca sa područja grada Gračanica i Gradonačelnik Nusret Helić boravili su u posjeti Općoj bolnici „Dr. Mustafa Beganović“ povodom nabavke endoskopskog stupa za potrebe pacijenata sa područja Gračanice, Doboj Istoka i dijelova Gradačca, Lukavca i Srebrenika. Navedeni uređaj omogućit će da se minimalnim invazivnim pristupom operušu kamenci žuči, kile, upale slijepog crijeva, a u novije vrijeme i određene maligne bolesti debelog crijeva.  Vrijednost donirane opreme je oko 120.000 KM a u proceduri je još jedan dio za dijagnostiku u vrijednosti od oko 40.000 KM.

Na 5. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Gračanica održanoj 4.5.2021. godine, jednoglasno je donesena Odluka o uslovima i postupku za ostvarenje prava na obavezno zdravstveno osiguranje lica u statusu socijalne potrebe na području grada Gračanica.

Na sjednici Gradskog štaba civilne zaštite grada Gračanica održanoj 25.10.2021. godine razmatrana je Informacija o trenutnoj situaciji vezano za preduzimanje mjera zaštite građana od zaraznih bolesti Covid-19 i provođenju plana i organizacije punkta za vakcinisanje stanovništva na području grada Gračanica, kao i donesene Odluke o izmjenama i dopunama Godišnjeg plana korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća na području Grada Gračanica u 2021. godini.

Gradsko vijeće Gračanica uputilo je 12.11.2021. godine javni poziv građanima da lično ili putem svojih organizacija, institucija ili drugih oblika organizovanja dostave svoje prijedloge, primjedbe, sugestije i pitanja na temu stanja zdravstvene sigurnosti i zaštite na području grada Gračanica. Tematska sjednica održana je 22.11.2021. godine.

Usvojeni zaključci na sjednici odnosili su se na povećanje finansijskog iznosa sredstava kojim će se obezbijediti veći obim zdravstvenih usluga na području Gračanice kao što je veći broj besplatnih mamografskih pregleda u JZU Dom zdravlja Gračanica, ukidanje plaćanja stomatoloških usluga populaciji starijoj od 19 godina, finansiranje većeg broja ljekara specijalista i potpuno plaćanje dežurstva ljekara specijalista na svim odjelima Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović”, veći broj odobrenih CT pregleda u Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović”, dok bi u izuzetnim slučajevima i opravdanim razlozima isti se radili na UKC Tuzla.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!