Djelimično ispunjeno

Završetak industrijske zone

Opštine: Bijeljina

Završetak industrijske zone

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Miće Mićića obećanje je djelimično ispunjeno.

Izvor: Skup Saveza za Semberiju - 4.08.2016.

Tokom 2017. godine izvođeni su radovi na poboljšanju infrastrukture u industrijskoj zoni Bijeljine. Tako je u septembru ozvaničen završetak gradnje centralne saobraćajnice u industrijskoj zoni duge 400 metra. Ova faza radova je bila vrijedna 220.000 konvertibilnih maraka, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno 120.000, a 100.000 je obezbijeđeno zahvaljujući Finansijskom mehanizmu za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj za 2016/2017, za čije funkcionisanje su sredstva obezbijedili Vlada Republike Srpske i Evropska Unija putem projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) koji implementira Razvojni fond Ujedinjenih Nacija (UNDP) u BiH. Završni dio izgradnje saobraćajnice realizovan je u okviru projekta „Unapređenje poslovnog okruženja sjeveroistočnog dijela Republike Srpske“.
Saobraćajnica je duga ukupno 1.100 metara i, uključujući poslednju fazu, za njenu izgradnju je izdvojeno oko 800.000 KM.

Do tada je u infrastrukuturu uloženo oko 1.200.000 KM, a u toku je bila i izgradnja trafostanice, vrijednosti oko 130.000 KM, te je predviđen i rasplet niskonaponske mreže do svih objekata. Postavljena je vodovodna mreža, razvedena je i kablovska i telefonska mreža, a u planu je bilo da do kraja godine u Zonu stigne i gas.

U skladu s regulacionom i prostornim planom, za sada su u Bijeljini u funkciji četiri industrijske zone, od kojih su tri nove. Trenutno se vode aktivnosti stavljanja u funkciju Industrijske zone 2, koja se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, preko puta Agrotržnog centra, na magistralnom putu Bijeljina -Brčko.

Gradska uprava preuzela je obavezu da u ovoj industrijskoj zoni izgradi potrebnu infrastrukturu kako bi privrednici neometano obavljali svoju djelatnost, pojasnio je načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina Dejan Savić.

Asfaltirana je glavna saobraćajnica i postavljena LED rasvjeta. Radi se na izgradnji pomoćnih saobraćajnica, dovedena je električna energija, izgrađen vodovod, a svim zainteresovanim privrednicima i investitorima omogućen je priključak na kanalizacionu i industrijsku mrežu”

Dejan Savić, 29. januar 2019.

Aktivnosti u ovom pravcu su nastavljene, te je polovinom aprila 2019. godine gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić “ozvaničio završetak radova na izgradnji novoasfaltirane saobraćajnice u Poslovno-industrijskoj zoni dva, koja je koštala 650.000 KM”, a za koju je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) donirala 350.000 KM, dok je iz gradskog budžeta izdvojeno 300.000 KM.

Tom prilikom je Mićić rekao “da je u toj zoni nekoliko preduzeća već počelo sa radom, a neka su u fazi izgradnje, te da očekuje da će poslovno-industrijske zone uskoro dobiti i gas, što će biti dodatna povoljnost za investitore”, podsjećajući da je zemljište za Poslovno-industrijsku zonu dva kupljeno je od Vlade Republike Srpske.

Kako je još navedeno, “ukupna dužina izgrađene saobraćajne infrastrukture i vodovodne mreže u okviru Poslovno-industrijske zone dva iznosi oko 3.000 metara, a fekalne kanalizacije 2.400 metara”, te je “izgrađena je i trafostanica sa podzemnim dalekovodom u dužini od 1.400 metara”.

Na sastanku koji je gradonačelnik Mićić početkom avgusta 2020. godine održao sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom  između ostalog dogovorena je dalja izgradnja infrastrukture u poslovno-industrijskim zonama.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!