Započeto

Zatvaranje kolektivnih centara

Partije: SDP | Oblasti: Socijalna politika

Trajno rješenje smještaja za izbjeglice u kolektivnim centrima i zatvaranje kolektivnih centara.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U okviru projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja-CEB II”, koji se od 2016. godine implementira u 46 gradova i općina u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe namijenjenim za zatvaranje 121. kolektivnog centra i alternativnog smještaja, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić prisustvovao je u Mostaru 18.4.2023. godine uručivanju ključeva stanova za 24 korisnika.

Tom prilikom, Hurtić je izjavio da će u narednom periodu raditi na potpunom zatvaranju kolektivnih i alternativnih centara u BiH. 

U sklopu ovog projekta, kako navode iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, do aprila 2023. godine završeni su radovi na izgradnji zgrada u okviru 38 podprojekata u okviru kojih je obezbjeđeno 1046 stanova (stambenih jedinica) u BiH i useljen isti broj korisničkih porodica. Prema ažuriranim planovima implementatora, bit će realizovano 68 podprojekata (stambenih zgrada) u okviru kojih će biti izgrađeno cca 2059 stanova (stambenih jedinica).

Iz resornog ministarstva početkom 2024. godine saopćili su da je tokom prošle godine 225 porodica iz sedam lokalnih zajednica boravak u neuslovnim kolektivnim centrima i alternativnim smještajima zamijenilo novim domovima u objektima izgrađenim u okviru CEB II projekta, a da će u 2024. godini nastaviti raditi na osiguravanju dostojanstvenog socijalnog stanovanja za najugroženije kategorije stanovništva i zatvaranju kolektivnih centara u BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!