Ispunjeno manjim dijelom

Zaštita prava na slobodno ispoljavanje vjere i vjerskih uvjerenja

Partije: SDA | Oblasti: Pravna država

Poštovati i aktivno štititi pravo na slobodno ispoljavanje vjere i vjerskih uvjerenja kao neotuđivo pravo svakog pojedinca.

Obrazloženje

U toku mandata Vijeća ministara BiH obećanje je ispunjeno u manjoj mjeri.

Izvor: Izborni program SDA 2018

Nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OSBiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab, predsjednik SDA i aktuelni drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Ustavnom sudu BiH.

Ovaj zahtjev našao se na dnevnom redu 124. plenarne sjednice Ustavnog suda BiH, koja je zakazana za 2. i 3. decembar 2021. godine.

Na svojoj 124. plenarnoj sjednici održanoj 2.12.2021. godine, Ustavni sud BiH donio je odluku o zatjevu Bakira Izetbegovića: 

U 9/21 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije. Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom.

Ustavni sud BiH, 2.12.2021.

Dan kasnije zbog, kako je rečeno, veoma nejasnih i nepreciznih istupa i izjava u medijima povodom odlučivanja Ustavnog suda BiH u predmetu broj U 9/21, Ustavni sud BiH, obavjestio je javnost “da je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u navedenom predmetu donio konačnu i obavezujuću odluku o dopustivosti i meritumu”:

U toj odluci Ustavni sud BiH je odlučivao samo i isključivo o nošenju brade od strane vojnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Ustavni sud ukazuje da je tako odlučio jer je to bio jedini zahtjev podnosioca zahtjeva kojim je tražio ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u odnosu na pitanje apsolutne zabrane nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi. Ustavni sud u ovoj odluci, osim o nošenju brade, nije odlučivao primjera radi o nošenju hidžaba ili o bilo kojim drugim dijelovima uniforme u Oružanim snagama BiH. Također, želimo jasno ukazati da se u konkretnom slučaju ne radi ni o kakvoj djelimičnoj odluci Ustavnog suda na način da se u tom predmetu očekuje još neka odluka (primjera radi o hidžabu). Dakle, u ovom predmetu je donesena odluka o dopustivosti i meritumu koja je konačna i obavezujuća i kojom je Ustavni sud BiH okončao postupak u ovom predmetu. Ustavni sud nema bilo kakvog podnesenog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u odnosu na nošenje hidžaba ili u odnosu na bilo koji drugi dio uniforme u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Odluka Ustavnog suda BiH koja je donesena u predmetu broj U 9/21 će uskoro biti objavljena na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH, 3.12.2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!