Djelimično ispunjeno

Zaštita od poplava

Opštine: Bijeljina

Prvi prioritet da radimo na zaštiti od poplava i da zaštitimo Semberiju narednih 100 godina.

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Miće Mićića obećanje je djelimično ispunjeno.

Izvor: Skup Saveza za Semberiju - 4.08.2016.

U februaru 2017. godine objavljeno je kako će u okviru projekta zaštite od poplava u Semberiji biti uređena rekonstrukcija kanalske mreže u u Bijeljini. Grad Bijeljina obezbijedio je budžetom 300.000 maraka i bankarsku garanciju, čime su stvoreni uslovi za početak eksproprijacije zemljišta neophodnog za rekonstrukciju kanalske mreže u Semberiji.
Јavna ustanova Vode Srpske finansiraće ovaj posao iz kredita Evropske investicione banke u okviru projekta hitnih mjera zaštite od poplava vrijednosti 55 miliona evra.
Preduzeće “Vode Srpske” najavilo je u junu 2017. godine uređenje kanala Drina – Dašnica u okviru programa zaštite od poplava u Bijeljini.
Ugovor o izvođenju radova na profilisanju lijevog rukavca rijeke Drine uklanjanjem šljunčanog nanosa, u cilju zahvatanja vode rijeke Drine u kanal Drina – Dašnica, Grad Bijeljina, sa grupom ponuđača “Dis Company” Bijeljina I “Ipex Gradnja” Smederevska Palanka potpisan je 19. 7. 2017. godine. Rok za izvođenje radova bio je dvije godine.

U Budžetu Bijeljine za 2017. godine na ime Sredstva za sanaciju vodotokova i vodoprivrednih objekata izdvojeno je 330.000 KM. Isti iznos izdvojen je i u budžetima za 2018, 2019 i 2020. godinu. 

Uređenje kanala Drina-Dašnica počelo je 22. 6. 2018. godine, a “prva komponenta projekta odnosi se na rekonstrukciju spojnog kanala između kanala Dašnica i Majevičkog obodnog kanala u dužini od 750 metara, rekonstrukciju spojne građevine između kanala Dašnica i Glogovac, te rekonstrukciju dijela kanala Dašnica u dužini od 320 metara, a druga na uređenje kanala Dašnica kroz grad Bijeljina u dužini od 2,1 kilometar”.

Da je aprila 2019, godine “dobar dio uređenja korita na ovom dijelu je već završen” potvrdili su iz preduzeća “Buk promet” koji je izvođač radova.

Početkom jula iste godine iz “Buk prometa” naveli u da je do tada na uređenju kanala Dašnica završeno više od 60 odsto planiranih poslova, a završetak radova se očekuje na ljeto 2020. godine.

Da se radovi na uređenju pješačko-biciklističke staze privode kraje, te da je u toku postavljanje baroka, 21. 01. 2020. godine javnost su obavijestili iz “Buk prometa”, podsjetivši tom prilikom da je “na dionici od mosta na regionalnom putu Bijeljina – Tuzla do mosta kod MUP-a uređenje kanala Dašnica, kao i rekonstrukcija saobraćajnice na desnoj obali u potpunosti završena u dužini od 1.300 metara”.

Početkom aprila tekuće godine, uz priložene fotografije, potvrđeno je da se radovi na uređenju kanala Dašnica kroz Grad Bijeljina realizuju prema planiranoj dinamici te “ulaze u završnu fazu” uz potvrdu da bi projekat u potpunosti trebalo da bude završen do septembra 2020. godine.

Na ovom potezu, kako je još navedeno, na desnoj obali kanala je urađena pješačko – biciklistička staza uz kanal i objekti galerija u kosini kanala kao jednom vidu odmorišta na obali kanala.

Pored navedenog, 30. 5. 2019. godine počeli su radovi na uređenju korita rijeke Janje u dužini od 1,8 kilometara, šton je potvrdio direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljopivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stefan Mitrović:

Ukupna vrijednost projekta „Uređenje korita rijeke Janje” iznosi oko 2,7 miliona evra, koje finansira Evropska komisija u okviru IPA 2014 specijalnih mjera za oporavak od poplava. Ovaj projekat omogućiće zaštitu od poplava ovog naselja, ali i šire teritorije Grada Bijeljina.

Stefan Mitrović, 30. maja 2019.

Početkom avgusta tekuće godine javnost je obaviještena da su, uporedo sa regulacijom korita, obale obložene kamenom kako bi se zadržao prirodni izgled kanala, okončana gradnja pješačke staze duge 960 metara, kanalizacione mreže, te postavljeno i 25 galerija s rasvjetom i drugim pratećim sadržajima.

Započeto je i postavljanje klupica na novom šetalištu te otpočeli i radovi na uređenju ograda na mostovima na kanalu Dašnica, a koji podrazumjevaju sanaciju na pet mostova i zamjenu na četiri mosta, dok će na novim mostovima biti urađena i dekorativna rasvjeta u rukohvatima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!