Zaštita od poplava

Opština:

Prvi prioritet da radimo na zaštiti od poplava i da zaštitimo Semberiju narednih 100 godina.

Izvor: Skup Saveza za Semberiju - 4.08.2016.

Kratko obrazloženje

U prve tri godine mandata gradonačelnika zabilježene su značajnije aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

U februaru je objavljeno kako će u okviru projekta zaštite od poplava u Semberiji biti uređena rekonstrukcija kanalske mreže u u Bijeljini. Grad Bijeljina obezbijedio je budžetom 300.000 maraka i bankarsku garanciju, čime su stvoreni uslovi za početak eksproprijacije zemljišta neophodnog za rekonstrukciju kanalske mreže u Semberiji.
Јavna ustanova Vode Srpske finansiraće ovaj posao iz kredita Evropske investicione banke u okviru projekta hitnih mjera zaštite od poplava vrijednosti 55 miliona evra.
Preduzeće “Vode Srpske” najavilo je u junu 2017. godine uređenje kanala Drina – Dašnica u okviru programa zaštite od poplava u Bijeljini.
Ugovor o izvođenju radova na profilisanju lijevog rukavca rijeke Drine uklanjanjem šljunčanog nanosa, u cilju zahvatanja vode rijeke Drine u kanal Drina – Dašnica, Grad Bijeljina, sa grupom ponuđača “Dis Company” Bijeljina I “Ipex Gradnja” Smederevska Palanka potpisan je 19.07.2017. godine. Rok za izvođenje radova je dvije godine.

U Budžetu Bijeljine za 2017. godine na ime: Sredstva za sanaciju vodotokova i vodoprivrednih objekata izdvojeno je 330.000 KM. Isti iznos izdvojen je i u budžetima za 2018. i 2019. godinu.

Uređenje kanala Drina-Dašnica počelo je 22.06.2018. godine, a “prva komponenta projekta odnosi se na rekonstrukciju spojnog kanala između kanala Dašnica i Majevičkog obodnog kanala u dužini od 750 metara, rekonstrukciju spojne građevine između kanala Dašnica i Glogovac, te rekonstrukciju dijela kanala Dašnica u dužini od 320 metara, a druga na uređenje kanala Dašnica kroz grad Bijeljina u dužini od 2,1 kilometar”.

Da je aprila 2019, godine “dobar dio uređenja korita na ovom dijelu je već završen” potvrdili su iz preduzeća “Buk promet” koji je izvođač radova.

Početkom jula iste godine iz “Buk prometa” naveli u da je do tada na uređenju kanala Dašnica završeno više od 60 odsto planiranih poslova, a završetak radova se očekuje na ljeto 2020. godine.

Pored navedenog,  30.05.2019. godine počeli su radovi na uređenju korita rijeke Janje u dužini od 1,8 kilometara, šton je potvrdio direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljopivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stefan Mitrović:

Ukupna vrijednost projekta „Uređenje korita rijeke Janje” iznosi oko 2,7 miliona evra, koje finansira Evropska komisija u okviru IPA 2014 specijalnih mjera za oporavak od poplava. Ovaj projekat omogućiće zaštitu od poplava ovog naselja, ali i šire teritorije Grada Bijeljina.

Stefan Mitrović, 30.05.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi