Ispunjeno manjim dijelom

Zaštita investitora

Partije: SDA | Oblasti: Spoljna politika

Zahvaljujući navedenim mjerama mi možemo snažno mobilizirati i efektuirati u razvojnim projektima Bosne i Hercegovine “domaću pamet” odškolovanu na prestižnim svjetskim univerzitetima, iskoristiti međunarodno iskustvo i uticaj naših uspješnih biznismena i privrednika, te ujedno angažirati i investicioni kapital naše dijaspore (uz rast stranih investicija u cjelini), kojeg je potrebno implementirati sa stopom rasta od najmanje 20% na godišnjem nivou. Jedan od osnovnih preduvjeta za snažniju mobilizaciju ljudskih, investicijskih i finansijskih resursa naše dijaspore u Bosni i Hercegovini jeste jačanje sistema koji će garantirati pravnu i finansijsku sigurnost svakog investitora i svake investicije. Taj preduvjet mi možemo i moramo osigurati za svakog investitora iz zemlje i svijeta u potpuno jednakoj mjeri.

Izvor: SDA "Agedna BiH 2026"

Na 24. redovnoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 28.1.2021 Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provođenju zaključaka analize efekata Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija koje je zaključila Bosna i Hercegovina, sa prijedlozima daljnjih aktivnosti. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa poduzelo je niz aktivnosti, uključujući i privremenu obustavu zaključivanja novih sporazuma u ovoj oblasti, kako bi prava države kao regulatora bila izjednačena sa pravima investitora te se pojasnile ili otklonile odredbe koje mogu poslužiti za neopravdane tužbe protiv BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!