Nije započeto

Započeti projekat prečišćavanja otpadnih voda

Opštine: Gračanica

Započeti projekat prečišćavanja otpadnih voda.

Obrazloženje

U prve dvije godine mandata nisu zabilježene značajnije aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Kada se radi o navedenom obećanju, u Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu planirane su stavke izgradnja PPPV Vrela (Prečišćivač vode Vrela) u Gračanici u iznosu od 250.000,00 KM, (dio finansiran iz kredita Svjetske banke – raspisan tender u 2021. godini), te izgradnja PPPV Stjepan Polje- građevinski radovi u iznosu od 470.000,00 KM (dio iz Fonda za zaštitu okoliša – ostatak finanira Češka razvojna agencija).

Na Istinomjerov upit u vezi aktivnosti u pravcu ispunjavanja navedenog obećanja iz 2022. godine, iz Gradske uprave Gračanice su odgovorili da sredstva nisu obezbjeđena, te da će Grad Gračanica čekati EU fondove za ovaj projekata pošto se, kako je rečeno, radi o znatnim sredstvima.

Iz Gradske uprave Grada Gračanica, u odgovoru na Istinomjerov upit o ispunjenju ovog obećanja, naveli su da je 2021. godine ishođena Studija izvodljivosti, a 2022. godine je ishođen  Idejni projekat za izgradnju postrojenja za prečišavanje otpadnih voda. Procjenjena vrijednost investicije je od 12 miliona do 15 miliona KM, te se naredna aktivnost odnosi na ishođenje Glavnog projekta kako bi se odabralo optimalno rješenje, te utvrdila tačna vrijednost investicije, ishodila neophodna odobrenja, naveli su iz Gradske uprave.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!