Ispunjeno manjim dijelom

Zadržavanje mladih ljudi

Opštine: Trebinje

Odluku o odlasku ili ostanku u našem gradu biće prepuštena stipendisti. To će važiti i za novoprispjele diplomce. Mnogo mladih se nalazi na Zavodu za zapošljavanje, oni će, kao i ostali, dobiti priliku za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, kako bi se pronašli u nekoj drugoj oblasti ili drugom zanimanju.

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Mirka Ćurića obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Platforma za lokalne izbore 2016. godine

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je u augustu ove godine Sporazum o saradnji sa Fondacijom „Helvetas – Moja budućnost“ prema kome se definišu načini unapređenja veza između privrede i obrazovanja, kao i mehanizmi za jačanje kapaciteta praktične nastave u sektoru hotelijerstva, turizma, elektro-energetskom sektoru i sektoru obrade metala. Kako je pojašnjeno “strane su se obavezale na saradnju u smislu koordinisanog uključivanja privrede u oblast obrazovanja, posebno kada je riječ o upisnoj politici u srednjim školama i stručnom usmjeravanju na lokalnom nivou”.

Mirko Ćurić i generalni menadžer PRONI Centra za omladinski razvoj iz Brčkog Jasmin Jašarević potpisali 26. augusta 2020. godine Memorandum o saradnji – s ciljem otvaranja PRONI Omladinskog kluba u Trebinju.

Prema riječima generalnog menadžera Jasmina Jašarevića PRONI Omladinski klubovi imaju za cilj ponuditi sistemsko rješenje za mlade, njihov razvoj i uključivanje u društveni život.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da ovaj memorandum o saradnji znači i dogradnja omladinske politike u ovom gradu.

Obaveza Grada Trebinja je da obezbijedi adekvatan prostor. Zajednički cilj je da se prijavi što više mladih ljudi, koji imaju dobre ideje, da što manje vremena provode na onim mjestima, koja nisu popularna, nego da provode u raznim organizacijama, koje imamo na području grada Trebinja. Zajedno možemo u narednom periodu da nastupamo kao partneri ili nosioci određenih projekata, bilo da je u pitanju prekogranična saradnja ili neki drugi projekti unutar BiH. Grad Trebinje u budžetu ima stavke koje podržavaju sve projekte za sve kategorije.

Mirko Ćurić, 26. august 2020.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorili su u augustu 2019. godine u ovom gradu kancelariju Omladinskog savjeta Republike Srpske. Nadleđnosti kancelarije, između ostalog, biće i raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata i programa omladinskih organizacija.

Insistiraćemo na tome da ta kancelarija što više radi. Gradska uprava će nastojati da pomogne da ona funkcioniše, ali isto tako ćemo tražiti povratnu informaciju od mladih.

Mirko Ćurić, 19. august 2019.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je 31. jula ove godine ugovore o stipendiranju sa redovnim studentima prvog ciklusa studija iz ovog grada, za šta je Gradska uprava izdvojila 140.000 KM.

Stipendije od Gradske uprave dobiće 100 studenata sa područja Trebinja, a danas je potpisano sa njih 50, dok će sa preostalih 50 biti potpisano početkom naredne sedmice.

Ćurić je rekao da će stipendije biti isplaćivane u skladu sa punjenjem budžeta u narednih 10 mjeseci u iznosima od 100 KM do 250 KM.

Također, Grad Trebinje svim mladim parovima koji stupaju u brak daje 10.000 KM. Grad finansira i pripravnički staž za sve visokoobrazovane sa Biroa, a planirana je i izgradnja zgrade za mlade bračne parove. Tokom 2018. godine doneseno je nekoliko Odluka o dodjeli stimulativnih sredstava za samozapošljavanje.

Tokom mandata kontinuirano su raspisivani i pozivi mladima za stambeno zbrinjavanje, realizaciju projekata, samozaposlenja i sl. Svi pozivi dostupni su na OVOM linku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!