U progresu

Vrtić za svako dijete

Opštine: Banja Luka

Vrtić za svako dijete

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Gradska uprava Banja Luka, na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, od 2022. godine izdvaja sredstva za sufinansiranje boravka djece u vrtićima. Pored toga, izgrađeno je i adaptirano nekoliko vrtića na području ovog grada, a predstavljen je i Pravilnik o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banja Luka.

Foto: A.Čavić / Grad Banja Luka
Foto: A.Čavić / Grad Banja Luka

Iz Gradske uprave Banja Luka je u septembru 2021. godine saopćeno kako je Grad Banja Luka preduzeo brojne aktivnosti i mjere koje za cilj imaju podršku određenim kategorijama stanovništva, a koje će se u određenom smislu pozitivno odraziti i sa demografskog aspekta. Najavljeno je, između ostalog, da će prvi put Gradska uprava subvencionisati i privatne vrtiće, “za šta su sredstva planirana predloženim rebalansom gradskog budžeta, te je navedeno da bi se “realizacijom ovakve politike, za manje od godinu dana, riješile liste čekanja za smještaj u vrtić, odnosno svako dijete imalo bi svoje mjesto u predškolskoj ustanovi”.

U Kulturnom centru Banski dvor, 13.4.2022. godine organizovan je info dan, na kojem je gradonačelnik Stanivuković predstavio Pravilnik o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banja Luka.

Za ovu namjenu je iz budžeta Grada Banja Luka izdvojeno 1,2 miliona KM, a pojedinačna subvencija iznosila je 60 KM po djetetu. Roditelji su od 14.4.2022. godine mogli predati zahtjeve za sufinansiranje troškova usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi na teritoriji ovog grada.

Krajem maja 2022. godine, iz Gradske uprave je saopšteno da je Banja Luka postala prvi grad u Republici Srpskoj koji izdvaja sredstva za sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama s ciljem smanjenja listi čekanja u državnim vrtićima, te da je do tog trenutka bilo zaprimljeno oko 1400 zahtjeva roditelja za ovaj vid podrške, dok je odobreno njih preko 1300.

U novembru 2022. iz Odjeljenja za društvene djelatnosti je poručeno da je nastavljena praksa sufinansiranja troškova usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi, a ovaj vid podrške dobija 2061 korisnik, te da je zaključno sa uplatom u oktobru za potrebe subvencija za privatne predškolske ustanove isplaćeno više od 550.000 KM.

Godinu dana kasnije, u novembru 2023. godine saopćeno je da Grad Banja Luka trenutno isplaćuje 2.364 korisnika subvencije za sufinansiranje troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama. Tom prilikom, gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je u planu da trenutna podrška od 60 KM mjesečno u narednih godinu dana dođe do iznosa od 100 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!