U progresu

Vrtić za svako dijete

Opštine: Banja Luka

Vrtić za svako dijete

Obrazloženje

U toku 2021. i 2022. godine zabilježene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Gradska uprava Banja Luka, na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, tokom 2021. i 2022. godine provodila je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja, od kojih je posljednja predstavljanje Pravilnika o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banja Luka.

Foto: A.Čavić / Grad Banja Luka
Foto: A.Čavić / Grad Banja Luka

Iz Gradske uprave Banja Luka je u septembru 2021. godine saopćeno kako je Grad Banja Luka preduzeo brojne aktivnosti i mjere koje za cilj imaju podršku određenim kategorijama stanovništva, a koje će se u određenom smislu pozitivno odraziti i sa demografskog aspekta. Najavljeno je, između ostalog, da će prvi put Gradska uprava subvencionisati i privatne vrtiće, “za šta su sredstva planirana predloženim rebalansom gradskog budžeta, te je navedeno da bi se “realizacijom ovakve politike, za manje od godinu dana, riješile liste čekanja za smještaj u vrtić, odnosno svako dijete imalo bi svoje mjesto u predškolskoj ustanovi”.

Ukoliko Nacrt rebalansa budžeta Grada dobije podršku na sjednici Skupštine grada Banje Luke zakazanoj za 21. septembar, po prvi put biće subvencionisani privatni vrtići kako bi svako dijete imalo mogućnost predškolskog obrazovanja. Do kraja godine, rebalansom je predviđeno 200.000 KM za sufinansiranje privatnih vrtića u nastojanjima da se riješe liste čekanja mališana za smještaj u vrtić. Realizacijom ove politike, za manje od godinu dana u Banjoj Luci uopšte ne bi bilo djece koja čekaju na svoje mjesto u vrtiću. Subvencionisanje privatnih vrtića trebalo bi da se realizuje kroz projekat “0 djece na listama čekanja za vrtić.

Saopćenje GU Banja Luke, 20.9.2021.

Spomenuta sjednica je u više navrata bila odgođena, a u odgovoru na naš upit, iz GU Banja Luka naveli su iznos koji je ovaj grad obezbijedio za 2021. godinu, kao i iznos planiran Nacrtom budžeta za 2022. godinu.

Grad Banjaluka je za ovu namjenu obezbijedio sredstva u iznosu od 200.000 KM ove godine, a za narednu godinu 1.2 miliona, što znači ukupno 1.4 miliona KM za podršku privatnim vrtićima, roditeljima i djeci. Planirano je da podrška privatnim vrtićima bude realizovana u novembru, za šta je rebalansom budžeta novac obezbijeđan, međutim, zbog toga što je sjednica Skupštine trajala 40 dana, još uvijek se čeka usvajanje rebalansa, a naredno zasjedanje je zakazano za 18.11.2021. godine.

GU Banja Luka, 19.11.2021.

Sedma sjednica Skupštine Grada Banja Luka održana je 18.11.2021. godine i tom prilikom je usvojen Nacrt budžeta za 2022. godinu, čime su obezbijeđena spomenuta sredstva za narednu godinu.

U Kulturnom centru Banski dvor, 13.4.2022. godine organizovan je info dan, na kojem je gradonačelnik Stanivuković predstavio Pravilnik o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banja Luka.

Ovo je jedno od naših najvećih strateških obećanja, a upravo danas je ova politika ugledala svjetlo dana. Ovo je prvi put da se ovakvo nešto dešava u cijeloj Republici Srpskoj i ponosan sam što se dešava upravo u našoj Banjoj Luci.

Draško Stanivuković, 13.4.2022.

Za ovu namjenu je iz budžeta Grada Banja Luka izdvojeno 1,2 miliona KM, a pojedinačna subvencija iznosiće 60 KM po djetetu. Roditelji već od 14.4.2022. godine mogu predati zahtjeve za sufinansiranje troškova usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi na teritoriji ovog grada.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!