U progresu

Vrtić za svako dijete

Opštine: Banja Luka

Vrtić za svako dijete

Obrazloženje

U toku 2021. i 2022. godine zabilježene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Draško Stanivuković - Nova Banja Luka

Gradska uprava Banja Luka, na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, tokom 2021. i 2022. godine provodila je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja, od kojih je posljednja predstavljanje Pravilnika o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banja Luka.

Foto: A.Čavić / Grad Banja Luka
Foto: A.Čavić / Grad Banja Luka

Iz Gradske uprave Banja Luka je u septembru 2021. godine saopćeno kako je Grad Banja Luka preduzeo brojne aktivnosti i mjere koje za cilj imaju podršku određenim kategorijama stanovništva, a koje će se u određenom smislu pozitivno odraziti i sa demografskog aspekta. Najavljeno je, između ostalog, da će prvi put Gradska uprava subvencionisati i privatne vrtiće, “za šta su sredstva planirana predloženim rebalansom gradskog budžeta, te je navedeno da bi se “realizacijom ovakve politike, za manje od godinu dana, riješile liste čekanja za smještaj u vrtić, odnosno svako dijete imalo bi svoje mjesto u predškolskoj ustanovi”.

Ukoliko Nacrt rebalansa budžeta Grada dobije podršku na sjednici Skupštine grada Banje Luke zakazanoj za 21. septembar, po prvi put biće subvencionisani privatni vrtići kako bi svako dijete imalo mogućnost predškolskog obrazovanja. Do kraja godine, rebalansom je predviđeno 200.000 KM za sufinansiranje privatnih vrtića u nastojanjima da se riješe liste čekanja mališana za smještaj u vrtić. Realizacijom ove politike, za manje od godinu dana u Banjoj Luci uopšte ne bi bilo djece koja čekaju na svoje mjesto u vrtiću. Subvencionisanje privatnih vrtića trebalo bi da se realizuje kroz projekat “0 djece na listama čekanja za vrtić.

Saopćenje GU Banja Luke, 20.9.2021.

Spomenuta sjednica je u više navrata bila odgođena, a u odgovoru na naš upit, iz GU Banja Luka naveli su iznos koji je ovaj grad obezbijedio za 2021. godinu, kao i iznos planiran Nacrtom budžeta za 2022. godinu.

Grad Banjaluka je za ovu namjenu obezbijedio sredstva u iznosu od 200.000 KM ove godine, a za narednu godinu 1.2 miliona, što znači ukupno 1.4 miliona KM za podršku privatnim vrtićima, roditeljima i djeci. Planirano je da podrška privatnim vrtićima bude realizovana u novembru, za šta je rebalansom budžeta novac obezbijeđan, međutim, zbog toga što je sjednica Skupštine trajala 40 dana, još uvijek se čeka usvajanje rebalansa, a naredno zasjedanje je zakazano za 18.11.2021. godine.

GU Banja Luka, 19.11.2021.

Sedma sjednica Skupštine Grada Banja Luka održana je 18.11.2021. godine i tom prilikom je usvojen Nacrt budžeta za 2022. godinu, čime su obezbijeđena spomenuta sredstva za narednu godinu.

U Kulturnom centru Banski dvor, 13.4.2022. godine organizovan je info dan, na kojem je gradonačelnik Stanivuković predstavio Pravilnik o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banja Luka.

Ovo je jedno od naših najvećih strateških obećanja, a upravo danas je ova politika ugledala svjetlo dana. Ovo je prvi put da se ovakvo nešto dešava u cijeloj Republici Srpskoj i ponosan sam što se dešava upravo u našoj Banjoj Luci.

Draško Stanivuković, 13.4.2022.

Za ovu namjenu je iz budžeta Grada Banja Luka izdvojeno 1,2 miliona KM, a pojedinačna subvencija iznosiće 60 KM po djetetu. Roditelji su već od 14.4.2022. godine mogli predati zahtjeve za sufinansiranje troškova usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi na teritoriji ovog grada.

Krajem maja 2022. godine, iz Gradske uprave je saopšteno da je Banja Luka postala prvi grad u Republici Srpskoj koji izdvaja sredstva za sufinansiranje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama s ciljem smanjenja listi čekanja u državnim vrtićima, te da je do tog trenutka bilo zaprimljeno oko 1400 zahtjeva roditelja za ovaj vid podrške, dok je odobreno njih preko 1300.

U naselju Kuljani 29.8.2022. godine je, nakon što su okončane sve neophodne procedure, novi vrtić „Dječije carstvo“ zvanično pušten u rad. Svečanom otvaranju vrtića, u kojem može boraviti preko 90 mališnjana,  prisustvovali su gradonačelnik Draško Stanivuković i direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović.

Ovaj vrtić bio je prijeko potreban mališanima i roditeljima u ovom naselju, jer je riječ o jednom od najbrže rastućih naselja, a u tom smislu zadatak Grada je da dinamiku doseljavanja i izgradnje domaćinstava u ovom dijelu Banje Luke isprati i izgradnjom neophodne infrastrukture. Vrtić je svakako bio jedan od prioriteta. (…) Za potrebe unutrašnjeg i vanjskog uređenja izdvojili smo oko 800.000 KM.

Draško Stanivuković, 29.8.2022.

Krajem septembra 2022. godine,  gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković je posjetio vrtić u naselju Vrbanja gdje je rekao da su svi radovi na novom vrtiću završeni, te da će ovaj objekat uskoro biti stavljen u funkciju.

Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, napravili smo najveći iskorak da djeca ne čekaju mjesto u vrtiću, što znači da naši mališani imaju na raspolaganju dodatne kapacitete u javnim vrtićima, a oni koji nemaju mjesta u javnom vrtiću mogu da upišu privatni i u tom slučaju Grad subvencioniše troškove boravka djece (…) Paralelno s tim otvaramo nove vrtiće, i to nedavno smo otvorili prvi vrtić u Kuljanima, a uskoro i ovaj u naselju Vrbanja. Radovi su ovdje završeni i uspješno su savladani svi izazovi koji su bili u vezi sa gradnjom kanalizacije zbog pristupnih parcela.

Draško Stanivuković, 28.9.2022.

Vrijednost objekta u Vrbanji je oko 800.000 KM. Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je učestvovao u sufinansiranju radova u iznosu od 47.500 KM.

U novembru 2022. iz Odjeljenja za društvene djelatnosti je poručeno da je nastavljena praksa sufinansiranja troškova usluge boravka djece u privatnoj predškolskoj ustanovi, a ovaj vid podrške dobija 2061 korisnik, te da je zaključno sa uplatom u oktobru za potrebe subvencija za privatne predškolske ustanove isplaćeno više od 550.000 KM.

Početkom decembra, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac je poručila da Gradska administracija ne može da kontroliše cijene privatnih predškolskih ustanova, ali ima želju i namjeru da u narednom periodu iznosi za subvencije budu povećani.

Od samog početka mi smo se usaglasili oko toga da dajemo isti iznos za subvencije svim roditeljima, a roditelji su ti koji biraju u koju predškolsku ustanovu će da ide njihovo dijete. Bez obzira na cijenu vrtića, subvencije će za sve ostati iste. Mi smo ove godine imali više od 2.000 zahtjeva mjesečno i isto toliko subvencija smo isplatili. (…) Istina, taj iznos vjerovatno nije dovoljan roditeljima, ali ukoliko uzmemo da do sada oni nisu imali ovakvu vrstu pomoći, to je velika razlika. Mi bismo zaista željeli da nismo zatekli probleme u funkcionisanju gradskih ustanova i preduzeća, te da nismo zatekli neuređen sistem funkcionisanja privatnih vrtića. Ipak, uhvatili smo se u koštac sa postojećim problemima koje rješavamo, ali smo svjesni da to ne možemo da uradimo preko noći.

Mirna Savić-Banjac, 5.12.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!