U progresu

Veći poticaj za poljoprivredu

Opštine: Gračanica

Veći poticaj za poljoprivredu.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Budžetom Grada Gračanica za 2023. godinu sredstva za podsticaje u poljoprivredi iznose 210.000 KM, a rebalansom Budžeta od kraja 2023. godine ova sredstva povećana su za 50.000 KM, što je osjetno više u odnosu na Izmjene i dopune budžeta Grada za 2021. godinu, kada je za podsticaje izdvojeno 180.689 KM.

Foto: Grad Gračanica

Na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Gračanice, održanoj 31.5.2021. godine, jednoglasno je usvojen Izvještaj o provedenim podsticajnim mjerama i njihovim efektima u poljoprivredi na području Gračanice.

Vlasnici muznih grla u liniji otkupa mlijeka i proizvođači pilećeg mesa i konzumnih jaja obaviješteni su 23.12.2021. godine da je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić potpisao odluku o isplati novčane podrške za ovu proizvodnju iz budžeta Grada.

Novčana sredstva bit će doznačena odmah na lične račune korisnika.

Na zvaničnoj stranici Grada Gračanica 14.11.2021. godine objavljen je Javni poziv za dostavu dokumentacije za poticanje jesenje sjetve (pšenice, raži i ječma) poljoprivrednih proizvođača s područja Gračanice za 2020. godinu kroz sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, 8.10.2021. godine na zvaničnoj stranici Grada Gračanica objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv vrijedan 3 miliona KM, Evropska unija podržat će ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

U julu 2022. godine objavljena je konačna lista korisnika koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na sufinansiranje nabavke mineralnog đubriva u 2022. godini.

Javni poziv Islamic Reliefa BiH za podnošenje prijava za dodjelu poljoprivrednih dobara, stoke i peradi u okviru inicijative “Realizacija obrazovnih i poljoprivrednih potencijala u Bosni i Hercegovini” objavljen je na zvaničnoj stranici Grada 29.9.2022. godine.

Predmet javnog poziva za podnošenje prijava je dodjela plastenika, sjemena, krava, ovaca i peradi, kojeg implementira Islamic Relief Bosne i Hercegovine. Inicijativom će biti obuhvaćeno više od 250 domaćinstava/fizičkih lica. Inicijativa nastoji poboljšati socijalno-ekonomsku situaciju u najmanje 250 domaćinstava kroz obezbjeđivanje poljoprivrednih dobara, stoke i peradi.

Grad Gračanica, 29.9.2022.

Javni poziv za mjeru podrške investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima objavljen je 17.10.2022. godine u okviru projekta “Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI).

Radi se o četverogodišnjoj inicijativi (2020–2024) s ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane Covid-19 infekcijom u Bosni i Hercegovini. 

Vrijednost projekta EU4AGRI je 20 miliona eura i primarno je finansiran sredstvima Evropske unije. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

U multimedijalnoj sali Grada Gračanica 28.10.2022. godine održan je info dan povodom objavljivanja javnog poziva EU4AGRI programa kako bi se potencijalni aplikanti mogli upoznati s javnim pozivom te otkloniti sve nejasnoće i nedoumice u vezi s projektom.

Poljoprivredni proizvođači su početkom novembra ove godine obaviješteni da su dužni prijaviti plan proizvodnje za 2023. godinu u periodu od 1.11.2022. do 15.11.2022. godine.

Izmjenama i dopunama budžeta Grada Gračanica za 2022. godinu podsticaji za poljoprivredu iznose 300.000 KM, što je osjetno više u odnosu na Izmjene i dopune budžeta Grada Gračanica za 2021. godinu, kada je za podsticaje izdvojeno 180.689 KM. 

Javni poziv za predaju zahtjeva za ostvarivanje novčane podrške u poljoprivredi u 2023. godini objavljen je 9.11.2023. godine.  

Pravo učešća u raspodjeli novčanih sredstava imaju pravna i fizička lica upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata Grada Gračanica za proizvodnje koje su obavili na području Grada Gračanica i koji su ostvarili pravo na novčanu podršku iz Kantonalnog ili Federalnog budžeta iz tačke III ovog javnog poziva.

Grad Gračanica, 9.11.2023.

Na upit Istinomjera o pravcu ispunjenja ovog obećanja, Gradska uprava Gračanice navela je da su u Budžetu Grada Gračanica za 2023. godinu planirana sredstva u ukupnom iznosu od 260.000 KM, od čega se 210.000 KM izdvaja iz Budžeta, dok se preostala sredstva u iznosu od 50.000 KM planiraju kao grant sredstva. U sklopu Izmjena i dopuna budžeta Grada Gračanica, sredstva iz budžeta Grada povećana su za dodatnih 50.000 KM, s obzirom da je postalo izvjesno da se neće obezbijediti grant sredstva, navode iz Uprave. Programom novčanih podrški u poljoprivredi za 2023. godinu navedena sredstva su raspoređena i jednim dijelom realizirana, a preostali veći dio će se realizirati nakon završetka javnog poziva koji je u toku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!