Neispunjeno

Veća ulaganja za rješavanje egzistencijalnih problema povratnika

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

DNS se zalaže za dosljedno i intenzivnije ostvarivanje strateških ciljeva za izbjegla i raseljena lica. U tom cilju, posebno je neophodno: obezbijediti veća ulaganja za rješavanje materijalnih i ostalih egzistencijalnih problema ovih lica, posebno njihovih najugroženijih kategorija;

Na 125. sjednici Vlade Republike Srpske (18.05.2017.) Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, Cilj Informacije je da da prikaže obim pomoći ovim kategorijama koje Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, u ulozi kreatora i implementatora projekta, realizuje iz sredstava donacije i kredita. U realizaciji zajedničkih projekata učestvuje više institucija: Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Brčko distrikt, Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH, Fond za povratak BiH i lokalne zajednice. Ukupna vrijednost projekata koje implementira Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u periodu 2017.-2018. godina iznosti 72.156.016KM i uključuje sanaciju i izgradnju stambenih objekata i sanaciju Doma penzionera u Doboju i Trebinju. Ukupan broj objekata obuhvaćenih projektom iznosi 1830. Na 143. sjednici Vlade Republike Srpske (14.09.2017.) Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o aktivnostima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica na implementaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja. Vlada je zadužila Ministarstvo da, kao nosilac aktivnosti, predloži radnu grupu za pripremu nacrta Zakona o socijalnom stanovanju, u čijem radu bi učestvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i jedinica lokalne samouprave. Vrijednost projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja (CEB‐2)” na području Republike Srpske je oko 29,2 miliona eura, od čega su 18,1 milion eura kreditna sredstva. Projektom je, od ukupno 624 stambene jedinica, na teritoriji Republike Srpske predviđena izgradnja 494 stana i 130 jedinica za smještaj u domove penzionera i gerijatrijske ustanove. Projekat “Izgradnja 438 stanova u stambenim zgradama za lokalnu integraciju izbjeglica i raseljenih lica u BiH (BH3)'” je dana 20.11.2014. godine odobrila skupština donatora u iznosu od 12,3 miliona eura (donacija), da bi dana 01.12.2016. godine ista skupština odobrila povećanje granta, tako da vrijednost iznosi 13,8 miliona eura (donacija). U Republici Srpskoj, u skladu sa povećanim obimom sredstava, umjesto 252, gradiće se 284 stana. U sklopu navedena dva projekta, u Republici Srpskoj je predviđena izgradnja ukupno 778 jedinica.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!