Započeto

Valorizacija i zaštita biodiverziteta

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Valorizacija i zaštita biodiverziteta, i ostalih prirodnih vrijednosti uz kontinuirani monitoring.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na službenoj stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma 26.7.2023. godine navedeno je da se trenutno radi na uspostavljanju tri nova područja koja bi trebala biti proglašena zaštićenim u zadnjem kvartalu ove godine. U pitanju su Zaštićeni pejzaž bara Tišina (Posavski kanton), Zaštićeni pejzaž bara Starača (Posavski kanton) i Zaštićeni pejzaž Okresanica na Majevici (Tuzlanski kanton). 

Nakon što je Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske 19.12.2023. godine u kabinetu Federalnog ministarstva okoliša i turizma potpisalo ugovor o dodjeli sredstava o implementaciji projekata za proglašenje zaštićenih prirodnih područja bare Starače i bare Tišine, Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske je na temelju Zaključka Skupštine Županije Posavske, od 21.3.2024. godine, uputilo u javnu raspravu Nacrt Zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza-kopneni krajobraz „Starača“ i Nacrt Zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza-kopneni krajobraz “Tišina”.


U jednom od svojih javnih istupa krajem maja 2023. godine, govoreći u kontekstu Trgovske gore, ministrica Pozder potvrdila je da su pokrenute prve aktivnosti u pravcu utvrđivanja trenutnog kvaliteta zemlje, zraka, biodiverziteta, te kakvo je stanje u flori i fauni a sve u cilju praćenja ukoliko, kako je rekla, dođe do odlaganja otpada, kako će to i hoće li uticati na okolinu. 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u augustu 2023. godine pripremilo je za Vladu FBiH Informaciju o aktivnostima koje se sprovode u vezi problematike zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora. Usvojenim zaključkom Vlada Federacije BiH zadužila je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH da za realizaciju prve faze navedene grupe poslova osigura finansijska sredstva u iznosu od 205.000 KM. 

U Novom Gradu 2.10.2023. godine zvanično je započelo istraživanje na širem području Trgovske gore predviđena projektnim zadatkom Ekspertskog tima. Dana 2. 11. 2023. godine ozvaničen je početak istraživanja u Federaciji BiH, tačnije u Unsko-sanskom kantonu, o uticajima mogućeg odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. 

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma 30.1.2024. godine predstavljen je Izvještaj o sprovedenim aktivnostima koji se odnose na problematiku odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Radi se od izvještaju u toku finalizacije prve faze istraživanja. 


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je 10.10.2023. godine ugovore sa javnim ustanovama nadležnim za upravljanje zaštićenim područjima koje su dobile sredstva na osnovu Programa “Podrška boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti”. Institucije koje su dobile sredstva, u ukupnom iznosu od 181.224 KM su: Kantonalna Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kanton Sarajevo i Javno preduzeće Park prirode Blidinje d.o.o. Posušje. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!