Nije započeto

Uvođenje sistema trgovanja emisijskim jedinicama (EU ETS)

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Uvođenje sistema trgovanja emisijskim jedinicama (EU ETS).

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Kako su za Istinomjer naveli iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u augustu 2023. godine, ovo ministarstvo aktivno, sa ostalim ministarstvima na polju energije i okoliša u BiH, učestvuje na izradi lntegrisanog energetskog i klimatskog plana za Bosnu i Hercegovinu do 2030. godine (NECP BiH). Sam proces izrade vodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. U sklopu NECP-a jedan od prioriteta na kojima resorno federalno ministarstvo radi je i uvođenje Sistema o trgovanju emisijama.

U narednom periodu, kako navode iz Ministarstva, nadležne institucije energetskog i klimatskog sektora u Bosni i Hercegovini zajednički trebaju dogovoriti način transpozicije i implementacije ETS legislativnog okvira u domaće zakonodavstvo, ali i identifikuju nadležna tijela i procese praćenja/izvještavanja.

Ipak, tokom godinu dana rada Vlade FBiH nisu zabilježene aktivnosti ka realizaciji navedenih mjera, niti značajnije aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!