Započeto

Uvođenje sistema poticaja za elektrifikaciju sektora transporta

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Uvođenje sistema poticaja za elektrifikaciju sektora transporta.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada Federacije BiH je početkom novembra 2023. godine donijela Odluku o izdvajanju skoro pola miliona KM za subvencioniranje kupovine 89 novih automobila na električni pogon, kao i hibridnih automobila koja posjeduju električni motor i motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Vlada Federacije BiH donijela je 7.11.2023. godine Odluku o izboru korisnika budžetskih sredstava u svrhu poticaja pri kupovini električnih automobila kojom su odobrena sredstva od 498.000 KM u vidu subvencije za kupovinu novih vozila.

Kako je navedeno u saopštenju federalne Vlade, sa korisnicima finansijskog poticaja Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije sklopit će ugovore o dodjeli poticaja, a korisnicima koji zaključe ugovor sredstva će biti uplaćena na njihove račune.

Vlada Federacije BiH donijela je 22.12.2023. dvije odluke o izboru ukupno 51 privatnog preduzeća, korisnika sredstava u ukupnom iznosu od 469.000 KM za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za poticaje pri kupovini električnih automobila.

Sredstva su odobrena u vidu subvencije za kupovinu ukupno 60 novih automobila (30 po kvartalu), koji su isključivo na električni pogon, kao i hibridnih automobila sa električnim motorom i motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Subvencije se kreću u iznosima od 5.000 KM, 7.000 KM i 10.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!