U progresu

Uvođenje sistema integralnog upravljanja komunalnim otpadom

Opštine: Travnik

Realiziranje širokog spektra aktivnosti iz oblasti ekološke sigurnosti kao što su: Uvođenje sistema integralnog upravljanja komunalnim otpadom sa posebnim akcentom na selekciju otpada u domaćinstvima, postavljanje kontejnera za pojedine vrste otpada, vremenski raspored prikupljanja otpada te prodaju selektiranog otpada za reciklažu, a sve u cilju smanjenja troškova plaćanja korištenja regionalne deponije „Mošćanica“ te maksimalnog održavanja čistog okoliša.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata Općina Travnik provodila je značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Općinsko vijeće Travnik usvojilo je 6. septembra 2023. godine Odluku o prihvatanju ugovora o osnivanju javnog preduzeća “Lašva”koje bi se bavilo reciklažom otpada. Travnik je prva od četiri općine osnivača ovog preduzeća koja je usvojila usvojila ovu odluku. Ranije su tokom aktuelnog mandata načelnika ove općine Kenana Dautovića provođene i druge aktivnosti na poboljšanju upravljanja komunalnog otpada. 

Ilustracija: Freepik

Osnivači javnog preduzeća osim Općine Travnik su i Općina Novi Travnik, Vitez i Busovača koje kroz projekat “Zbrinjavanje otpada u Lašvanskoj dolini” koriste sredstava od Europske unije putem Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 580.000 eura za izradu studije izvodljivosti za potrebe realizacije projekta. S tim u vezi potrebno je osnovati zajedničko preduzeće koje će implementirati sve aktivnosti.

Služba za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik prethodno je u augustu 2022.godine raspisala Javni poziv kućnim savjetima za učešće u Pilot projektu “Građani recikliraju”. Prema planiranim aktivnostima projekta provedena je kampanja selektivnog prikupljanja ambalaže, ambalažnog otpada i E-otpada putem posuda koje su postavljene u zajedničkim prostorijama u zgradama kolektivnog smještaja.

U aprilu 2022. godine počela je sa radom Deponija krutog otpada Bijelo Bučje – Pulac kojom upravlja JKP „Bašbunar“. Ovom deponijom sistemski bi trebalo biti riješeno odlaganje građevinskog šuta i krutog otpada i granja. 

Općina Travnik je u julu 2021. godine provela postupak javne nabavke za namjensko vozilo za prikupljanje reciklažnog otpada. Kako je navedeno u rješenju u tu svrhu je izdvojeno 134.433 KM.

Za implementaciju projekta “Zaštitimo okoliš, čuvajmo prirodu” (za nabavku plastičnih kanti i kontejnera za selektiranje otpada) u Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za 2022. godinu utrošena su sredstva od 88.767,90 KM.

U prijedlogu Budžeta za 2023. godinu za Sufinansiranje troškova rekonstrukcije prostora skladišta ambalažnog otpada JKP Bašbunar planirana su sredstva u iznosu od 80.000 KM.

Za sufinansiranje JKP Bašbunar i JKP Trebišnjica za izmirivanje duga prema Mošćanici u 2022.godini utrošena su sredstva u iznosu od 100.000 KM. U Prijedlogu Budžeta za 2023.godinu također su planirana sredstva u iznosu od 100.000 KM za ovu namjenu.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!