Započeto

Uvođenje programa sistemskog skrininga za rano otkrivanje najčešćih malignih bolesti

Opštine: Travnik

Započet ćemo programe sistemskog skrininga za rano otkrivanje najčešćih malignih bolesti.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Od 8.11.2021. do 12.11.2021. godine, Javna ustanova Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik, za stanovnike SBK na Danima otvorenih vrata bolnice je organizovala besplatne bronhoskopije.

U organizaciji udruge “Think Pink – Zajedno smo jedno” i JU ”Dom zdravlja” Travnik, u Ambulanti “Mehurići” je 17.5.2022. godine organizovan besplatan mamografski pregled putem mobilnog mamografa. Pregledi, kojima je obuhvaćeno 60 žena, obavljani su za žene iznad 40 godina starosti i žene iz rizične grupe..

Kako je 4.5.2023. godine objavljeno na zvaničnoj stranici JU Doma zdravlja “Travnik”, u mjesecu borbe protiv melanoma, Euromelanoma, vodeća grupa dermatologa koja se bori protiv raka kože, organizovala je evropsku kampanju za poboljšanje zaštite od sunca, posebno među tinejdžerima, pružajući besplatne preglede mladeža i ostalih lezija sumnjivih na karcinom kože. 

Kako je tim povodom navedeno, u Bosni i Hercegovini će besplatne preglede raditi 81 ljekar u 23 grada u javnim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima, privatnim dermatološkim ordinacijama, poliklinikama i kirurškim ordinacijama, a planirane su i aktivnosti na otvorenom.

Javna ustanova Dom zdravlja Travnik također će se pridružiti kampanji i organizirati besplatne preglede 22. maja od 9 do 13 sati. Pregledi će biti obavljani od strane spec. dermatologa, dr. Selme Poparić.

JU Dom zdravlja “Travnik”, 4.5.2023. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!