Nije započeto

Uvođenje naknada za reinvestiranje dobiti

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Uvođenje naknada za reinvestiranje dobiti, za dio sredstava uloženih u nove određene investicije, za ograničeni prvi period poslovanja od osnivanja firme.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Tokom prvih 100 dana madata Vlade FBIH nisu zabilježene aktivnosti na uvođenju naknade za reinvestiranje dobiti. 

Treba spomenuti da privrednici FBIH već neko vrijeme traže da se reinvestiranje dobiti u firmu oslobodi plaćanja poreza na dobit. 

I danas postoji nešto slično, ali samo za velike investicije. Dakle, danas ako investirate preko 20 miliona KM u četiri godine, imate pravo da budete oslobođeni poreza na dobit do 50 posto, a to mogu konzumirati samo veliki sistemi, velike firme. Mi smo tražili da to ide u paketu poreza na dohodak jer porez na dohodak će uvesti porez na dividendu koji se do sada nije plaćao. Mi se čak nismo previše ni bunili protiv toga jer svugdje u svijetu je dividenda oporezovana, jer vi kada kao vlasnik firme ili dionica uzmete novac od zarade i stavite u džep normalno je da platite porez. Danas to ne postoji, on je nula.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH, 9.4.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!