Započeto

Uvođenje eUprave

Partije: SDP | Oblasti: Državno uređenje

Digitalizacija poslovanja i uvođenje eUprave sa ciljem smanjenja mogućnosti korupcije u administraciji i olakšanja poslovanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Program rada VM BiH za 2023. godinu usvojen je jednoglasno na 5. sjednici 10.3.2023. godine. Kako je tim dokumentom navedeno, planirano je usmjeravanje na digitalizaciju javne uprave tj. stvaranje e-uprave.

Na održanoj 3. sjednici 23.2.2023. godine Vijeće ministare BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donio dvije odluke kojim se želi poboljšati informatička sigurnost u institucijama BiH.

U septembru 2023. godine generalni sekretar Vijeća Ministara BiH održao je sastanak sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Almirom Badnjevićem. Teme sastanka bile su mogućnosti nastavka saradnje na poljima informatizacije i digitalizacije kako bi se otvorile nove mogućnosti za poboljšanje učinkovitosti i kvaliteta usluga u javnoj upravi.

U januaru 2024. godine direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija uručio je ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti digitalni kvalificirani potpis. 

Prema riječima Tegeltijie, UIOBIH aktivno radi na implementaciji elektronskih usluga uz upotrebu kvalificiranog elektronskog potpisa, kao što su podnošenje PDV i PDA prijava, uvoznih i izvoznih carinskih prijava i slično. Elektronski potpis bi trebao omogućiti razvoj digitalnih servisa javne uprave i olakšati komunikaciju sa građanima.

Tom prilikom ministar Forto je izjavio da u toku 2024. godine neće biti potrebna ni kartica i sve će biti moguće završiti preko telefona.

E-uprava još uvijek ne postoji na nivou BiH, dok kao takva postoji na entitetskom i nivou Brčko Distrikta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!