Nije započeto

Utemeljenje fondova za istraživanja i razvojne projekte na razinama entiteta

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Utemeljenje fondova za istraživanja i razvoj na razinama entiteta i eventualno kantona u entitetu FBiH u saradnji sa poslodavcima i akademskom zajednicom (…) SDP BiH ima namjeru utemeljiti fondove za istraživanja i razvoj na razinama, te fonove za tehnološko-inovacijski razvoj na razini entiteta i eventualno kantona u entitetu FBiH u saradnji sa poslodavcima u smislu unarpeđenja radno-poslovnog okruženja i razvoja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U januaru 2024. godine, usvojen je Budžet Federacije BiH za 2024. godinu. U odnosu na 2023. godinu, povećan je iznos za stavku  “Transfer za razvoj institucija nauke i podsticaj NIR od značaja za Federaciju BiH”, sa 2,4 miliona KM, koliko je iznosio prethodne godine, na 2,6 miliona KM u 2024. godini. Međutim u prvoj godini mandata Vlada FBiH nije provodila aktivnosti na uspostavi posebnih fondova u saradnji sa poslodavcima i akademskom zajednicom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!