Nije započeto

Usvajanje Zakona o štrajku

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Usvojiti ćemo Zakon o sindikatima i Zakon o štraju u skladu sa konvencijama Međunarodne organizacije rada, kojim će sindikalno djelovanje biti posebno prepoznato i osnaženo sa ciljem omogućenja borba za prava najugroženijih radničkih kategorija.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je 30.5.2023. godine u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima klubova oba doma Parlamenta FBiH. Cilj ovog sastanka je upoznavanje i povezivanje predstavnika ministarstva s zastupnicima i delegatima u domovima Parlamenta, te predstavljanje normativnog dijela Programa rada ovog ministarstva federalnim parlamentarcima. Ministar Delić je zastupnike i delegate upoznao sa informacijama o aktuelnim zakonima koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri, a jedan od njih odnosi se i na Zakon o štrajku, a koji se u prvih 100 dana Vlade FBiH nije našao u proceduri.

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu 5.6.2023. godine održan je sastanak između premijera FBiH Nermina Nikšića zajedno sa zamjenikom premijera Toni Kraljevićem i federalnim ministrom Vojinom Mijatovićem i delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plati, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Premijer Nikišić rekao je da je 90 posto iznesenih zahtjeva sindikata ujedno sadržano i u programskim ciljevima ove Vlade čije je čvrsto opredjeljenje fiskalna reforma i smanjenje doprinosa u koje ubraja i porez na dohodak, minimalnu platu te zaštita standarda radnika u svim segmentima. Vlada će nastojati da stvori bolji poslovni ambijent kako bi se zaštitila radnička prava. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!