Nije započeto

Usvajanje Zakona o klimatskim promjena

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Usvajanje zakona o klimatskim promjena.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je na 3. sjednici Strategiju prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2020. – 2030. godine, koja kako je navedeno, predstavlja sveobuhvatan sistemski okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava. 

Usvajanje ove strategije bila je obaveza BiH iz Pariškog sporazuma, ali i obaveza u međunarodnim mehanizmima saradnje nа smanjenju emisija i adaptaciji nа klimatske promjene. Opći cilj Strategije je da BiH do 2030. postane održiva i napredna zelena ekonomija, za koju se očekuje povećanje otpornosti na klimatsku varijabilnost i klimatske promjene, pri čemu će se osigurati ostvarivanje razvojnih ciljeva. 

Ipak, tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!