Ispunjeno

Usvajanje strategija za razvoj turizma

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Usvajanje strategija za razvoj turizma.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provela je sve predviđene aktivnosti čime je ispunjeno dato obećanje.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada FBiH usvojila je u junu 2023. godine Nacrt strategije razvoja turizma Federacije BiH 2022–2027. Strategija je usvojena na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 28. septembra 2023. godine, a zatim i na sjednici Doma naroda koja je održana 5. oktobra 2023. godine.

Ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder navela je da se ovom strategijom zagovara održivi razvoj turizma te podstiče razvijanje novih vidova turizma, kao što su zdravstveni, vjerski, avanturistički i ruralni.

Kao važne segmente Strategije, iz resornog ministarstva izdvojili su nove turističke proizvode, kao i brendiranje destinacija te njihovu prezentaciju u svijetu, koja podrazumijeva i digitalizaciju podataka i statistike.

Četiri lanca vrijednosti koji su u Strategiji prepoznati kao prioriteti jesu razvoj turističkog proizvoda, razvoj destinacijskog marketinga, razvoj ljudskih resursa te unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma.

Kako je navedeno u dokumentu, Strategija razvoja turizma Federacije BiH 2022–2027. godina vođena je segmentacijom tržišta i tržišnim trendovima. Vodilo se računa i o pregledu Indeksa konkurentnosti turizma i putovanja Svjetskog ekonomskog foruma, u kojem je Bosna i Hercegovina po ocjeni iz 2019. godine zauzela 105. mjesto od 140 destinacija, a u okviru iste procjene utvrđene su i posebne oblasti koje industrija turizma treba popraviti u znatnoj mjeri. Strategija je također zasnovana na provedenom istraživanju stranih tržišta i njihovih trendova, i profila klijenata. 

Prema reformama koje se nalažu iz procesa evropskih integracija, Strategija razvoja turizma FBiH 2022–2027. godina doprinosi pozitivnom podsticaju poslovnog okruženja, poljoprivrede, zaštite prirodne sredine, energetske efikasnosti, građevinarstva, trgovine, drugih uslužnih djelatnosti te privrede FBiH.

Također, Strategija doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Federacije BiH te navodi mjere poput pametnog upravljanja prirodnim resursima, održivog turizma, energetske efikasnosti, kao i uključivanja osjetljivih kategorija u industriju turizma.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!