Nije započeto

Uspostavljanje mehanizama proaktivne transparentnosti

Partije: NiP | Oblasti: Državno uređenje

Uspostavljanje mehanizama proaktivne transparentnosti (javni registri).

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Istinomjer je uputio pitanje Vladi FBiH u vezi navedenog obećanja, a koji su kao odgovor na upit naveli da Vlada FBiH radi u skladu sa Planom komunikacije za 2023. godinu čiji osnovni cilj je nastavak jačanja kapaciteta komunikacije Vlade FBiH. 

Također, napomenuli su da je Vlada od imenovanja 28.4.2023. godine održala 13 sjednica, od kojih devet redovnih i četiri hitne. Sa ovih sjednica medijima su distribuirane 82 pojedinačne infomacije/saopćenja za javnost, koje su postavljene i na web stranicu Vlade FBiH. Aktuelne informacije plasirane su i putem društvenih mreža Vlade FBiH i to Facebook, Instagram, YouTube, Twitter i LinkedIn. Na web stranici Vlade FBiH objavljeni su i svi značajni dokumenti kao što su programi rada, izvještaji o radu, te Budžet FBiH, Zakon o izvršavanju Budžeta FBiH, javni pozivi, kao i brojni drugi dokumenti, koji su na taj način dostupni javnosti. Također, na web stranici u sekciji „Propisi“ dostupni su zakoni, uredbe, odluke i rješenja koje je donijela i/ili utvrdila Vlada FBiH, a objavljeni su u Službenim novinama FBiH.

Na desetoj sjednici Vlade FBiH usvojen je program rada ove Vlade za period 2023 – 2026. kojim se navodi da je strateško opredjeljenje Vlade efikasan, transparentan i odgovoran javni sektor. Navedeno podrazumjeva uspostavljanje efikasnih, transparentnih, inkluzivnih i responzivnih javnih institucija.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!