Započeto

Uspostava kvalitetne saradnje sa kulturnim i umjetničkim institucijama

Opštine: Centar Sarajevo

Naša opština domaćin je ustanovama kao što su Likovna i Muzička akademija, te Akademija scenskih umjetnosti, Narodno pozorište kao i brojne druge kulturne i i umjetničke institucije te obrazovne institucije na polju kulture. U mom mandatu Opština će učiniti sve da uspostavi kvalitetnu saradnju s njima te intenzivni kulturni i umjetnički život unutar tih institucija useli u svakodnevnicu građanki i građana Centra;

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Budžetom Općine Centar za 2021. godinu za kulturu su predviđena sredstva u iznosu od 473.000 KM. Budžetom je predviđeno da Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar, čiji je osnivač središnja sarajevska Općina, dobije 315.000 KM, a 115.000 KM predviđeno je za podršku drugim ustanovama kulture i manifestacijama i festivalima “koji afirmišu naš grad i Bosnu i Hercegovinu”. 

Uz financijsku pomoć Općine Centar, Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ organizovala je u više navrata besplatnu školu stripa. Ova javna ustanova organizovala je u aprilu 2021. godine nagradni konkurs za najbolju fotografiju, a među sponzorima projekta našla se i Općina Centar, a početkom godine organizovan je besplatni kurs engleskog jezika, također pod pokroviteljstvom Općine. Ova ustanova je početkom godine organizirala i humanitarno izvođenje predstave “Prah”, a narednog mjeseca organizovano je izvođenje predstave “Čorba od kanarinca“ gdje je ulaz za građane bio besplatan. 

Općina Centar je u junu 2021. godine izdvojila 5.000 KM iz budžeta Općine za Akademiju scenskih umjetnosti. Sredstva su namijenjena za opremanje studentskih predstava i filmova, te unapređenje materijalno-tehničke baze koja se koristi za realizaciju studentske produkcije. Načelnik Mandić je istakao da će Općina nastaviti izdvajati finansijska sredstva za podršku visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

U 2021. godini Općina Centar je iz budžeta izdvajala sredstva za pomoć kulturno-umjetničkim društvima koja egzistiraju na njenom području. Tako je u julu 2021. načelnik Mandić potpisao ugovor o realizaciji finansijskih sredstava sa direktorom Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“ Dževadom Kordićem. Načelnik je isti ugovor potpisao i sa predsjednicom KUD-a “Željezničar” Jasminom Šahinagić. Donirana sredstva u iznosu od 5.000 maraka namijenjena su za podršku razvoju i unapređenju organizacija civilnog društva, podršku u radu i realizaciji programskih aktivnosti kulturno-umjetničkih društava sa područja općine Centar.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je zaključak o isplati finansijskih sredstava Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, te su ovoj instituciji isplaćena sredstva u iznosu od 4.000 KM. 

Sredstva su dodijeljena sa granta za podršku kulturnim i naučnim ustanovama, manifestacijama, festivalima i projektima, a bit će iskorištena za realizaciju kulturno-obrazovnog projekta pod nazivom „Četvrtkom u Zemaljskom muzeju BiH“ koji će se realizirati u periodu od jula do oktobra 2021. godine u botaničkoj bašti. Projekat realiziraju Zemaljski muzej BiH i Udruženje „Obala Art Centar“, a obuhvata nekoliko programskih aktivnosti.

Saopćenje Općine Centar, 26.7.2021. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!