U progresu

Uspostava kvalitetne saradnje sa kulturnim i umjetničkim institucijama

Opštine: Centar Sarajevo

Naša opština domaćin je ustanovama kao što su Likovna i Muzička akademija, te Akademija scenskih umjetnosti, Narodno pozorište kao i brojne druge kulturne i i umjetničke institucije te obrazovne institucije na polju kulture. U mom mandatu Opština će učiniti sve da uspostavi kvalitetnu saradnju s njima te intenzivni kulturni i umjetnički život unutar tih institucija useli u svakodnevnicu građanki i građana Centra;

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Budžetom Općine Centar za 2021. godinu za kulturu su predviđena sredstva u iznosu od 473.000 KM. Budžetom je predviđeno da Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar, čiji je osnivač središnja sarajevska Općina, dobije 315.000 KM, a 115.000 KM predviđeno je za podršku drugim ustanovama kulture i manifestacijama i festivalima “koji afirmišu naš grad i Bosnu i Hercegovinu”. 

Uz financijsku pomoć Općine Centar, Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ organizovala je u više navrata besplatnu školu stripa. Ova javna ustanova organizovala je u aprilu 2021. godine nagradni konkurs za najbolju fotografiju, a među sponzorima projekta našla se i Općina Centar, a početkom godine organizovan je besplatni kurs engleskog jezika, također pod pokroviteljstvom Općine. Ova ustanova je početkom godine organizirala i humanitarno izvođenje predstave “Prah”, a narednog mjeseca organizovano je izvođenje predstave “Čorba od kanarinca“ gdje je ulaz za građane bio besplatan. 

Općina Centar je u junu 2021. godine izdvojila 5.000 KM iz budžeta Općine za Akademiju scenskih umjetnosti. Sredstva su namijenjena za opremanje studentskih predstava i filmova, te unapređenje materijalno-tehničke baze koja se koristi za realizaciju studentske produkcije. Načelnik Mandić je istakao da će Općina nastaviti izdvajati finansijska sredstva za podršku visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

U 2021. godini Općina Centar je iz budžeta izdvajala sredstva za pomoć kulturno-umjetničkim društvima koja egzistiraju na njenom području. Tako je u julu 2021. načelnik Mandić potpisao ugovor o realizaciji finansijskih sredstava sa direktorom Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“ Dževadom Kordićem. Načelnik je isti ugovor potpisao i sa predsjednicom KUD-a “Željezničar” Jasminom Šahinagić. Donirana sredstva u iznosu od 5.000 maraka namijenjena su za podršku razvoju i unapređenju organizacija civilnog društva, podršku u radu i realizaciji programskih aktivnosti kulturno-umjetničkih društava sa područja općine Centar.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je zaključak o isplati finansijskih sredstava Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, te su ovoj instituciji isplaćena sredstva u iznosu od 4.000 KM. 

Sredstva su dodijeljena sa granta za podršku kulturnim i naučnim ustanovama, manifestacijama, festivalima i projektima, a bit će iskorištena za realizaciju kulturno-obrazovnog projekta pod nazivom „Četvrtkom u Zemaljskom muzeju BiH“ koji će se realizirati u periodu od jula do oktobra 2021. godine u botaničkoj bašti. Projekat realiziraju Zemaljski muzej BiH i Udruženje „Obala Art Centar“, a obuhvata nekoliko programskih aktivnosti.

Saopćenje Općine Centar, 26.7.2021. 


U martu 2022. godine općinski načelnik posjetio je Umjetničku galeriju BiH i tom prilikom direktoru Straji Krsmanoviću uručio Zaključak o isplati sredstava za podršku u realizaciji projektnih aktivnosti.

Smatrali smo da imamo obavezu, iako to nije u našoj direktnoj nadležnosti, da pomognemo galeriju. Ovim putem apelujem na druge da se uključe i da se trajno riješi pitanje statusa Umjetničke galerije BiH i svih drugih institucija od  državnog značaja. 

Srđan Mandić, 10.3.2022.

Također, u martu iste godine načelnik Mandić i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Boris Trapara potpisali su Memorandum o saradnji. Pomenuti dokument je potpisan s ciljem unapređenja saradnje između Općine i Zavoda, kao i lakšeg protoka informacija iz nadležnosti potpisnika Memoranduma.

Krajem marta 2022. godini u Općini Centar je potpisan protokol na osnovu kojeg se iz općinskog budžeta dodjeljuje 25.000 KM maraka Udruženju “Obala Art Centar”. Tom prilikom, načelnik Mandić poručio je da Općina Centar snažno podržava organizaciju Sarajevo Film Festivala o čijem značaju svjedoče brojni uspjesi tokom svih godina od kada se Festival organizira.

U aprilu 2022. godine načelnik Mandić posjetio je sa saradnicima Filmski centar Sarajevo. Tom prilikom, direktorica centra Ines Tanović prezentirala je rad Filmskog centra koji je ranije, uz podršku Fonda američkih ambasadora, nabavio izuzetno vrijednu opremu.

Tom prilikom, Mandić je ustvrdio da će Općina Centar u skladu sa finansijskim mogućnostima podržati rad Filmskog Centra.

Općina Centar izdvaja značajna sredstva iz budžeta za podršku kulturnim ustanovama. Obnovu Filmskog centra treba da podrže svi nivoi vlasti cijeneći značaj očuvanja filmske kulturne baštine naše zemlje.

Srđan Mandić, 18.4.2022.

Načelnik Srđan Mandić potpisao je u aprilu 2022. godine zaključak o isplati sredstava u iznosu od 3.000 KM za finansiranje troškova organizacije 2. Internacionalnog takmičenja pijanista Memorijal „Matusja Blum“, koji će biti održan od 4. do 8. maja ove godine u Sarajevu.

Velika mi je čast da prihvatim vašu molbu za sponzorstvo izuzetno značajnog događaja za kulturu ovog grada, a koji nosi ime jedne od najvećih pijanistkinja i klavirskih pedagoga i prve dekanese Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Matusje Blum. Općina Centar će nastaviti podržavati projekte od značaja za razvoj kulture.

Srđan Mandić, 21.4.2022.

Krajem aprila 2022, načelnik je posjetio radničko kulturno-umjetničko društvo Proleter. Tom prilikom, Mandić je razgovarao sa upravom društva, ali i prisustvovao redovnoj probi folklorne sekcije i orkestra istakavši značaj očuvanja kulturne tradicije i baštine naroda koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine.

Općina Centar je u budžetu za ovu godinu obezbijedila iznos od 20.000 maraka za pomoć kulturno-umjetničkim društvima koja egzistiraju na njenom području. Važno je da sačuvamo od zaborava našu kulturnu tradiciju i baštinu u prostoru u kojem odgajamo mlade ljude. Stoga je vaša uloga izuzetno značajna, a mi vas u vašem radu u potpunosti podržavamo. 

Srđan Mandić, 29.4.2022.

U drugoj polovini maja 2022. godine, općinski načelnik posjetio je prostorije JU Sarajevska filharmonija u Narodnom pozorištu, a povod posjete bio je potpisivanje ugovora o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 KM koja su izdvojena iz budžeta Općine Centar Sarajevskoj filharmoniji.

Sredstva se raspoređuju za različite svrhe, od podrške radu institucijama kulture i pojedinim značajnim kulturnim manifestacijama, pa sve do finansiranja konkretnih projekata. Raduje nas da imamo priliku finansijski podržati i rad Sarajevske filharmonije a sigurni smo da će dobra saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. 

Srđan Mandić, 19.5.2022.

U junu 2022. godine načelnik je posjetio i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, a tom prilikom je sa direktoricom Muzeja Šejlom Šehabović potpisao ugovor o realizaciji sredstava kojim se Općina obavezuje da iz svog budžeta izdvoji iznos od 5.000 KM za potrebe očuvanja stalne postavke i depoa Muzeja.

U julu 2022. godine načelnik Mandić potpisao je ugovor sa direktorom Kantonalnog javnog preduzeća Centar Skenderija Damirom Petrinićem na osnovu kojeg Općina Centar iz budžeta za 2022. godinu izdvaja sredstva u iznosu od 30.000 KM za potrebe održavanja festivala „Live Stage“.

Raduje nas da imamo priliku finansijski podržati ovaj festival, ali svakako podržati i rad KJP Centar Skenderija. Ponosni smo što se ova dobra priča održava na području naše lokalne zajednice koja prepoznaje dobre ideje. 

Srđan Mandić, 8.7.2022.

U septembru 2022. godine u Općini Centar potpisani su ugovori o realizaciji sredstava kulturno-umjetničkim društvima sa područja općine Centar. Tom prilikom, načelnik Mandić potpisao je ugovore sa predstavnicima Ansambla narodnih igara i pjesama „Kolo bosansko“, KUD „Seljo“, KUD „Željezničar“, i KUD „Proleter“. Na osnovu ugovora društvima će biti isplaćen iznos od po 5.000 KM. Iz Općine su saopćili da se ova sredstva dodjeljuju kulturno-umjetničkim društvima s ciljem podrške u radu i realizaciji programskih aktivnosti na očuvanju kulturne baštine.

Krajem septembra 2022. godine općinski načelnik Srđan Mandić uručio je direktoru JU „Internacionalni teatarski festival MESS“ Nihadu Kreševljakoviću zaključak o donaciji finansijskih sredstava u iznosu od 7.000 KM, a donirana sredstva će biti iskorištena za realizaciju projekta „Mali MESS“. 

Načelnik Mandić je početkom oktobra 2022. godine, sa v.d. direktoricom Sarajevskog ratnog teatra Majom Burazerović potpisao ugovor o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 3.000 KM. Općina Centar sredstva je izdvojila za realizaciju projekta „Moj sin malo sporije hoda“.

U Budžetu Općine Centar za 2021. godinu, za tekući program Razvoj kulture na području Općine Centar predviđena su sredstva u iznosu od 473.000 KM, dok su u Budžetu za 2022. godinu ona povećana na 513.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!