Neispunjeno

Usmjeravanje sredstava prikupljenih od akciza na zdravstvo i obrazovanje

Partije: DF | Oblasti: Ekonomija

Izmjenom Zakona o akcizama bi se usmjerio dio postojećih sredstava na zdravstvo i obrazovanje. Ovim bi se uravnotežila razlika u iznosima potrebnim za finansiranje budžeta ovih oblasti i omogućio njihov nesmetan rad.

Obrazloženje

U toku mandata Vijeća ministara BiH dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: DF - GS Izborni program 2018

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama, prema kojem bi specifične akcize na cigarete iznosile 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,5 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, nije razmatran na sjednici Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Prijedlog je vraćen na doradu Vijeću ministara BiH jer je zastario. Usvajanje trogodišnjeg moratorija na zapošljavanje, koji se odnosi na 2019., 2020. i 2021. godinu, dovelo bi do problema, jer bi mogao biti retroaktivno primjenjivan. U tom slučaju bi proizvođači mogli tražiti da im se vrati novac od akciza.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji su predložili Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez i Nermin Nikšić, usvojen je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u martu 2022. godine, a krajem jula iste godine usvojen je u prvom čitanju u Domu naroda PSBiH. Usvajanjem zakona akcize za naftne derivate, dizel gorivo, plinska ulja, petrolej, benzin, lož ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila te biogoriva šest mjeseci bi iznosile 0 KM, uz mogućnost produžetka za još tri mjeseca.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!