Nije započeto

Usklađivanje programa i upisne politike u sferi usmjerenog srednjoškolskog obrazovanja

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Usklađivanje programa i upisne politike u sferi usmjerenog srednjoškolskog obrazovanja s potrebama tržišta rada kroz realizaciju dualnog obrazovanja u saradnji s poslodavcima. To podrazumijeva i opremanje škola modernim alatima i mašinama, kao i stipendiranje učenika i plaćena praksa za one koji pohađaju škole deficitarnih zanimanja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković 30.5.2023. godine razgovarala je sa direktorom Udruženja poslodavaca FBiH Mariom Nenadićem, koji je upoznao ministricu o važnosti ovog Udruženja te pozvao na saradnju oko usklađivanja sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada. 

U oktobru 2023. godine, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Jasna Duraković, sudjelovala je na panelu “Opredjeljenost donosioca odluka u FBiH za provođenje ekonomskih reformi”, u okviru konferencije “Adresiranje ključnih potreba iz oblasti ekonomije i zapošljavanja u Federaciji BiH” u organizaciji WFD-a. Ministrica je istaknula da je jedan od prioritetnih zadataka zapošljavanje mladih kvalifikovanih kadrova i usklađivanje obrazovnih politika sa potrebama tržišta rada.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!