Nije započeto

Usklađivanje programa i upisne politike u sferi usmjerenog srednjoškolskog obrazovanja

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Usklađivanje programa i upisne politike u sferi usmjerenog srednjoškolskog obrazovanja s potrebama tržišta rada kroz realizaciju dualnog obrazovanja u saradnji s poslodavcima. To podrazumijeva i opremanje škola modernim alatima i mašinama, kao i stipendiranje učenika i plaćena praksa za one koji pohađaju škole deficitarnih zanimanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković 30.05.2023. godine razgovarala je sa direktorom Udruženja poslodavaca FBiH Mariom Nenadićem, kojom prilikom je Nenadić upoznao ministricu o važnosti ovog Udruženja te pozvao na saradnju oko usklađivanja sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada. 

“Želim da unaprijedimo sve što je od koristi za sve nas” izjavila je tim povodom resorna ministrica, te dodala da se u tom kontekstu raduje saradnji sa Udruženjem poslodavaca oko implementacije dualnog obrazovanja, s obzirom da je tržište rada promjenjivo i da je to jedan od prioriteta Ministarstva. 

U okviru navedenog sastanka, nije bilo specifičnog govora ili najava konkretnih aktivnosti koje se odnose na realizaciju datog obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!