Usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU

| Partija: | Oblast:

Republika Srpska mora da ispuni brojne složene i međusobno povezane uslove koje je Evropska unija formulisala, za šta je potrebno ostvariti:- usaglašavanje s pravnim tekovinama Evropske unije i preuzimanje obaveza koje proističu iz članstva u njoj;

Kratko obrazloženje

U radu Vlade RS, u mandatu 2014-2018. zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Prema podacima iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije za 2018. godinu, BiH još nije usvojila nacionalni program za pravnu usklađenost zemlje s pravnom stečevinom EU, što je zakonska obveza prema SSP-u.

Bez obzira na navedeno, Republika Srpska je nastavila zasebno raditi na usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU i razvio vlastitu metodologiju približavanja koja predviđa donošenje godišnjih akcijskih planova približavanja od strane Vlade, bez saradnje s drugim nivoima vlasti u cijeloj zemlji.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi