Ispunjeno manjim dijelom

Uređenje trga Kalin Hadži-Alijine džamije

Opštine: Centar Sarajevo

Uređenje trga Kalin Hadži-Alijine džamije.

Obrazloženje

Tokom 2017. godine obavljena su arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, a u augustu 2018. godine potpisan je sporazum o sufinansiranju projekta konzervacije „Arheološkog parka Kalin hadži Alijine džamija“. Radovi na uređenju lokaliteta trga, još uvijek nisu započeli.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Tokom jula 2017. godine započela su arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, koja su kako je saopšteno iz Općine Centar okončana u oktobru iste godine.

Nakon okončanja arheoloških istraživanja načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“, gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje lokaliteta, dok će struka donijeti konačan stav šta je ovdje moguće.

Obaveza izvršioca je da nakon završenog istraživanja dostavi izvještaj-elaborat Vakufskoj direkciji nakon čega će rezultate istraživanja Općina Centar proslijediti prema Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Nedžad Ajnadžić, 13. oktobar 2017. 

Podsjećamo da je u junu 2017. godine Ajnadžić obećao da će ovaj lokalitet biti sređen “do početka Sarajevo Film Festivala”, ali to se nije desilo

Godinu dana kasnje, u augustu 2018. godine potpisan je sporazum o realizaciji kapitalnog transfera Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine – Vakufskoj direkciji Sarajevo za sufinansiranje projekta konzervacije „Arheološki park Kalin hadži Alijina džamija“. Kako je tada saopšteno iz Općine Centar vrijednost sporazuma je 30.000 KM koje je obezbijedila Općina Centar u budžetu za 2018. godinu. Prilikom potpisivanja sporazuma Ajnadžić je rekao:

Odlučni smo da se u arheološkom i svakom drugom smislu uredi ovaj prostor koji govori o prošlom vremenu u kojem je nastao i smatram da će slati poučne poruke u budućnosti. Želim podsjetiti da je Općinsko vijeće Centar donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“, gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje lokaliteta. Zainteresirani smo da ovaj prostor dobije izgled kakav zaslužuje, jer nedopustivo je da ovaj prostor koji se nalazi u centru grada bude zapušten. Općina Centar je i ranijih godina izdvajala sredstva za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza, uređenje ovog lokaliteta i za postavljanje zaštitne ograde, a i u narednoj godini planiramo izdvojiti sredstva kako bi se ovaj prostor u cjelosti uredio.

Nedžad Ajnadžić, 2. august 2018.

Nekoliko dana nakon toga objavljena je informacija kako radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ uređuju ovaj lokalitet. Iz Vakufske direkcije u oktobru 2018. godine najavili su skori početak radova na konzervaciji lokaliteta.

Kako je u martu 2019. godine saopšteno iz Općine Centar, glavni projekat konzervacije arheološkog parka Kalin hadži Alijina džamija je urađen i dostavljen Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo koji je nosilac izrade Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“.

S obzirom da se u obuhvatu nalazi nekoliko objekata koji su pod zaštitom države, koncept Urbanističkog plana je dostavljen i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koja u narednom periodu treba da dostavi mišljenje. Nakon dobijanja mišljenja Komisije, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo će koncept dostaviti Općini Centar koja je nosilac priprema za izmjenu plana. Programom i planom aktivnosti za pripremu i izradu izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“, kao i Odlukom o pristupanju izradi ovog dokumenta, utvrđena je obaveza održavanja javne tribine s ciljem upoznavanja javnosti i svih zainteresiranih subjekata sa prijedlogom ovog plana.

Općina Centar Sarajevo, 27. mart 2019. 

Radovi na uređenju trga još uvijek nisu započeli o čemu svjedoči i fotografija ispod.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!