Djelimično ispunjeno

Uređenje sistema socijalne zaštite

Opštine: Centar Sarajevo

Urediti sistem socijalne zaštite i nastaviti pružati podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništa Općine Centar Sarajevo (izraditi Program mjera za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, izraditi bazu podataka na jednom mjestu za sva socijalna davanja).

Obrazloženje

Tokomi mandata načelnika općine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

U maju 2017. godine stupio je na snagu novi “Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe”. Njegovim izmjenama većem broju socijalno ugroženih osoba, sa mjestom prebivališta na području općine Centar, omogućeno je da ostvare ovo pravo, najviše jednom u toku kalendarske godine.

Kako je saopšteno iz Općine Centar, novim pravilnikom je predviđena jednokratna novčana pomoć za domaćinstva do dva člana u iznosu od 200 KM, do četiri člana domaćinstva ta pomoć može iznositi do 300 KM, a preko četiri člana pomoć iznosi do 350 KM.

Više možete pročitati na web stranici Općine Centar.

Općina Centar je usvajala i strategije i akcione planove poput “Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma Općine Centar Sarajevo 2017. – 2020.“, ali i u svom budžetu kontinuirano izdvajala sredstva za penzionere, boračku populaciju, socjalno ugrožene itd.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!