Započeto

Unaprjeđenje ključne arterijalne magistralne infrastrukture

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Unaprjeđenje ključne arterijalne magistralne infrastrukture, prioretizirajući saobraćajno opterećene pravce (poput Sarajevo – Tuzla i Lašva – Travnik), kroz optimizaciju trasa, gradnju preticajnih traka, deniveliranje raskrsnica, gradnju zaobilaznica i ograničenje individualnih pristupa na magistralne ceste.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela je 22.1.2024. godine Program javnih investicija Federacije BiH 2024-2026. godina.

Ukupna vrijednost 134 projekta uključena u ovaj program javnih investicija iznosi 19.073,52 miliona KM. Od toga se 9.190,21 miliona KM odnosi na 72 kandidirana projekta, zatim 6.640,76 miliona KM na 55 projekata čija je implementacija u toku, te 3.242,54 miliona KM na sedam projekata sa statusom odobreni.


U januaru 2024. godine saopšteno je da prva dionica brze ceste Lašva – Nević Polje (LOT 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje) neće biti završena na vrijeme s obzirom da je “bilo dosta zastoja izazvano vanjskim okolnostima (izmještanje postojećih instalacija, korekcije projekta i povećanje obima radova, procedure)” saopšteno je FENI iz JP Autoceste FBiH.

U aprilu 2024. godine objavljen je video snimak dinamike radove ove brze ceste u naseljima Mali Mošunj (Vitez) i Nova Bila.


Iz Vlade FBiH saopšteno je 13.3.2024. godine da su usvojeni programi za kapitalne transfere te da je budžetom za 2024. godinu predviđeno 143 miliona KM za putnu infrastrukturu i izgradnju cesta.

Usvojen je program namijenjen za izgradnju putne infrastrukturu u iznosu od 59 miliona KM, kojim će se finansirati dva projekta izgradnje brzih cesta u Federaciji BiH: Lašva – Nević Polje u iznosu od 29.790.000 KM i Prača – Goražde (Tunel Hranjen i trasa BC- eksproprijacija) u iznosu od 29.210.000 KM.

Za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionica Nević Polje – Turbe (10,8 km) planiran je iznos od 3.850.000 KM za projektovanje i eksproprijaciju. Pored toga, za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje – Lot 4 Poslovna zona Vitez (faza 1) planirano je 3.153.351 KM za projektovanje i eksproprijaciju.

Za izgradnju dionice Šički Brod-Đurdevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo planiran je iznos od 2.500.000 KM za projektovanje, eksproprijaciju, građenje i nadzor.


U maju 2024. godine otvoren je Javni poziv za podnošenje prijava u svrhu odabira korisnika za financiranje projekata kroz Program utroška sredstava „Kapitalnih transfera drugih nivoa vlasti i fondova – Transfer za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta. Poziv je otvoren do kraja maja 2024.

Predmet ovog Javnog poziva je poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnosti u cestovnom prometu regionalnih i  drugih cesta (lokalnih cesta i gradskih/općinskih ulica) u Federaciji BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!