Započeto

Unapređivanje upravljanja krizama

Opštine: Travnik

Unapređivanje upravljanja krizama.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Nakon izvršene nabavke elektronskih sirena za uzbunjivanje, Služba Civilne zaštite Općine Travnik je tokom 2022. godine vršila njihovo testiranje i provjeravanje ispravnosti, o čemu su građani obaviješteni.

Kao odgovor na krizu u Turskoj i Siriji koje su u februaru pogođene razornim zemljotresom, odlukom načelnika Kenana Dautovića Općina Travnik je na račun turske Direkcije za upravljanje katastrofama (AFAD) uplatila 25.000 KM pomoći s ciljem pravovremenog saniranja prvih posljedica zemljotresa. Članovi Gorske službe spašavanja Općine Travnik također su upućeni u Tursku, a u saradnji s Ambasadom Republike Turske, Općina je nastojala pomoći i na brojne druge načine.

Prikupljanje pomoći održano je u PKSC “Pirota”, kojem su se odazvali i brojni građani, privrednici i udruženja s područja ove lokalne zajednice. Kako je načelnik Dautović naveo, materijalna pomoć koja se skupljala u PKSC “Pirota” rezultirala je brojnim paletama pomoći, tačnije njih 68, koje su uključivale grijalice, deke, obuću i odjeću i druge neophodne stvari, te su tri puna kamiona iz općine Travnik otišla prema Republici Turskoj. Istaknuo je da je najveći dio pomoći otišao u Tursku zbog nemogućnosti da navedeno iskomuniciraju i sa sirijskom vladom.

Veliki broj volontera učestvovao je u ovim akcijama, među kojima se posebno istakao jedan od razreda Medicinske škole, kao i mjesne zajednice, koje su također dale doprinos, a sve vrijeme bila je prisutna i novoformirana jedinica Civilne zaštite Općine Travnik.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!