Započeto

Unapređivanje odnosa između lokalne vlasti i civilnog društva

Opštine: Travnik

Unaprijedit ćemo partnerske odnose između lokalne vlasti i civilnog društva, posebno ćemo podržavati rad omladinskih nevladinih organizacija.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U julu 2021. godine Općina Travnik je potpisala Memorandum o saradnji sa Udruženjem građana i građanki Zašto ne, kojim je uspostavljna saradnja Općine i navedenog udruženja kroz platformu Javna rasprava Lokal. Od tada, građani i građanke Travnika imaju priliku direktno komunicirati sa načelnikom Dautovićem i članovima/icama Općinskog vijeća, te iskazati svoje mišljenje o inicijativama i odlukama koje se donose na sjednicama OV Travnik.

U augustu 2021. godine upriličeno je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Općine Travnik i Centra za edukaciju mladih (CEM). Općina Travnik i Centar za edukaciju mladih započeli su realizaciju projekta Travnik – grad nulte tolerancije na korupciju, koji se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BiH. Vrijednost pomenutog projekta je 27.366 američkih dolara, a njegov cilj je unapređenje transparentnosti rada Općine i javnih ustanova pod njenim okriljem, kao i povećanje antikorupcijskog aktivizma među građanima općine Travnik.

Saradnja između Fondacije Mozaik i Općine Travnik nastavljena je i u 2021. godini, u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji, kojim je  definisana osnova saradnje na uspostavanju i razvoju programa Omladinske banke Travnik. Kroz program Omladinske banke Travnik,  u 2021. godini podržano je 6 projekta neformalnih grupa mladih i registrovana su 2 mikrobiznisa. 

U budžetu Općine Travnik za 2022. godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 10.000 KM za stavku “Tekući transferi udruženjima građana”. 

Saradnje sa CEM-om i Fondacijom Mozaik nastavljene su i u 2022. godini, a pored toga, Općina je aktivno učestvovala i u projektu Asocijacije srednjošjolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) koji nosi naziv “Socijalni dan”. Tako je 10 srednjoškolaca/ki imalo priliku jedan dan raditi u Općini, a dnevnice koje su zaradili Općina je uplatila u Fond Socijalnog dana kojim se finansiraju projekti mladih u lokalnim zajednicama širom BiH.

Na Facebook stranici “Kenan Dautović – načelnik Općine Travnik” 24.1.2023. objavljeno je kako je iz budžeta Općine u 2022. godini dodijeljeno 722.870 KM na tekuće transfere neprofitnim organizacijama, u koje spadaju sportski kolektivi, udruženja građana/ki od značaja za općinu Travnik te manifestacije koje je Općina organizovala ili je finansijski podržala njihovu organizaciju ili realizaciju. Navedeno je da će za ove namjene u 2023. godini Općina Travnik u budžetu za tekuće transfere neprofitnim organizacijama izdvojiti 997.400 KM, što je 250.000 KM više nego prethodne godine.

Načelnik Dautović je 17.4.2023. sa predstavnicima USAID-a potpisao sporazum o zajedničkom projektu koji ima za cilj osnaživanje marginaliziranih grupa i pojedinaca u cilju razvoja poduzetništva. Općina Travnik i USAID su tako udružili sredstva u zajednički fond koji će omogućiti finansiranje biznis projekata, prvenstveno žena, mladih i Roma.

Sa izdvojenih 60.000,00 KM za ovaj projekat, cilj je da se u ovoj godini finansira 6 ili više kvalitetnih biznis ideja za pokretanje vlastitog biznisa.

Do maja 2023. godine načelniku Dautoviću je putem platforme Javna rasprava Lokal postavljeno 131 pitanje, te je svako od njih odgovoreno u roku od nekoliko dana. Načelnik Dautović realizovao je određene projekte koji su nastali kao prijedlog građana/ki, a koji su iskoristili priliku da direktno komuniciraju s načelnikom putem platforme Javna rasprava Lokal.

Jedno od pitanja koje je građanin uputio načelniku Dautoviću bilo je vezano za strategije kulture u ovoj općini. Kako je građanin naveo, kultura je važan segment svake lokalne zajednice te ga je zanimalo da li Općina Travnik planira izraditi strategiju za kulturu, a postavio je i nekoliko dodatnih pitanja koja se nadovezuju na ovu temu. Načelnik Dautović je građanina zamolio da kontaktira njegov kabinet kako bi upriličio sastanak s njim u vezi s postavljenim pitanjima te je, zahvalivši na interesovanju, zaključio da riječ o osobi koja je dobar poznavalac kulturnih prilika u općini Travnik. Kao rezultat postavljenog pitanja i dogovorenog sastanka, građanin koji je postavio pitanje postao je načelnikov savjetnik volonter za kulturu, a formiran je i Travnički kulturni forum, kojeg čine predstavnici svih travničkih ustanova kulture. Cilj Travničkog kulturnog foruma je unapređenje komunikacije između institucija kulture te podizanje događaja iz ove oblasti na viši nivo.

Kao primjer dobre prakse korištenja platforme Javna rasprava Lokal ogledaju se prijedlozi i sugestije građana/ki koje je načelnik Dautović prihvatio i proslijedilo nadležnim službama Općine ili ih uzeo u razmatranje, kao što su: promjena natpisa na turističkim tablama u dvojezične – bosanski i engleski jezik, rješavanje stambenog pitanja mladih, nedostatak vode na platou Babanovca na planini Vlašić, uređenje Ulice Erika Brandusa u svrhu bolje vidljivosti drugih učesnika u saobraćaju postavljanjem tzv. ogledala, pitanje roka u kojem je katastarsko-geodetska služba dužna da odgovori ili izađe na teren po podnesenom zahtjevu, a na koje je načelnik Dautović predložio građaninu/ki da se njemu lično obrati ukoliko se njegov odgovor na postavljeno pitanje ne odnosi na njegov/njen slučaj i kako bi lično provjerio o čemu se radi, rješavanje pitanja sigurnosti u saobraćaju u naselju Dolac na Lašvi, rješavanje problema motornih sanki i quadova na Babanovcu na Vlašiću, rad ambulante na Babanovcu, podrška Općine Travnik za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces, prijedlog da se napravi fond ogrijeva za socijalno ugrožene kategorije, komentari građanina/ke u vezi sa Strategijom razvoja Općine Travnik, prijedlog da se nabave vreće za smeće kako bi se izbjeglo da radnici JKP Bašbunar rukama čiste kante za smeće i pitanje legalizacije objekta na koje je načelnik Dautović pozvao građanina/ku na sastanak u Općini da zajedno sa šefom službe razjasne sve nedoumice.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!