Nije započeto

Unapređenje sistema finansiranja zdravstva

Partije: NiP | Oblasti: Zdravstvo

Unapređenje sistema finansiranja zdravstva, jačanje aktivnosti na povećanju izvora prihoda (nova zapošljavanja), racionaliziranje rashoda s posebnim fokusom na analizu i reviziju sistematizacije u administrativnom aparatu zdravstva, povećanje transparentnosti trošenja sredstava, te uvođenje DRG (diagnostic related groups) sistema plaćanja zdravstvenih usluga, koje daje bolje mogućnosti šifriranja usluga, a time i precizniju naplatu, što vodi boljem praćenju efektivnosti bolnica i boljem vrednovanju rada bolničkog sektora u cjelini.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vlada Federacije BiH je na 11.sjednici održanoj 24.8.2023. godine utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora u ukupnom iznosu do 92.300.000 eura odobrenih sredstava za BiH, od čega se 55.380.000 eura ili 60 posto odnosi na Federaciju BiH. Ovaj prijedlog upućen je Parlamentu FBiH na usvajanje.

Kako je navedeno u Informaciji Federalnog ministarstva zdravstva, projekt se odnosi na pružanje podrške reformama politike, te institucionalnim reformama grupisanim u dva stuba. Prvi se tiče unapređenja finansijske održivosti zdravstvenih sistema i pruža podršku BiH na neophodnim reformama za sanaciju neizmirenih obaveza, kao i drugih kratkoročnih i dugoročnih dugova kliničkih centara, kantonalnih i općih bolnica, te za zaustavljanje stvaranja novih neizmirenih obaveza. Drugi stub je unapređenje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda, odnosno podrška potrebnim zakonskim i regulatornim izmjenama radi uvođenja odgovarajućih poticaja za unapređenje zdravstvenih ishoda u FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!