Nije započeto

Unapređenje rada sektora Sistema interne kontrole

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Unapređenje rada sektora Sistema interne kontrole s uvođenjem preporuka i monitoringa na način da se osigura jednaka kontrola za sve budžetske korisnike i korisnice, te da praksa bude da se pri otklanjanju grešaka koje ustanovi interna kontrola predlože i mjere za unapređenje uz obavezan proces monitoringa. Sektor interne revizije je sastavni dio Ministarstva finansija i nadležan je za sva ostala ministarstva, ali trenutno njihov angažman je minimalan.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na upit Istinomjera o aktivnostima na realizacji ovog obećanja iz Ministarstva finansija su polovinom marta odgovorili da će u narednom periodu biti unaprijeđen sistem internih kontrola i interene revizije kroz jačanje ljudskih resursa i IT opreme.

Napomena: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo u kojoj su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo, a jedno od njih je Ministarstvo finansija KS. Ovo obećanje je u nadležnosti tog ministarstva, a dijelom Programa skupštinske većine postalo je 15.11.2023. godine, od kada Istinomjer prati njegovu realizaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!