Započeto

Unapređenje aerodromske i prateće infrastrukture

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Racionalno i odgovorno javno upravljanje aerodromima i bosanskohercegovačkim zračnim prostorom, uz nastojanje da se kroz vlastita sredstva i međunarodnu saradnju obezbijediti finansiranje unaprjeđenja aerodromske i prateće infrastrukture.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH je 13.3.2024. godine donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Bihaću, iz Federalnog budžeta za 2024. godinu dodjeljuje ukupno 24,3 miliona KM za unapređenje avioprometa u Federaciji BiH. 

Pored što je odlukom predviđeno je 7.000.000 KM za troškove tekućega poslovanja i subvencioniranje postojećih i otvaranje novih aviolinija, drugom odlukom koja se odnosi na bihaćki aerodrom, u iznosu od 17.000.000 KM, predviđena su sredstva koja će biti utrošena za otkup zemljišta, troškove pretvorbe zemljišta, izgradnju aerodromskog kompleksa (PSS, stajanke, rulnice), te izradu elaborata za dobijanje vodne saglasnosti, itd. Dalje, odlukom se Aerodromu Bihać dodjeljuje 300.000 KM za subvencioniranje tekućeg poslovanja ovog preduzeća.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!