Započeto

Ulaganje u modernizaciju i razvoj domaće namjenske industrije

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Ulaganje u modernizaciju i razvoj domaće namjenske industrije, kako zbog njene potentnosti na međunarodnom tržištu, tako i kao svojevrsnu garanciju za očuvanje mira i stabilnosti u zemlji.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Kako je navedeno u odgovoru koji je Istinomjer dobio od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donošenjem Strategije razvoja namjenske industrije 2024-2035. namjenska industrija bi trebala bi biti zamajac metaloprerađivačke industrije i industrije u Federaciji BiH i BiH uopće.

Na šestoj sjednici, održanoj 21.6.2023. godine, Vlada FBiH je donijela Odluku o podnošenju prijave potraživanja Vlade FBiH od stečajnog dužnika privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo. Kako se navodi u saopćenju, Vlada će dostaviti prijavu potraživanja, i to sredstva iz Bužeta FBiH isplaćena u svrhu pokretanja proizvodnje, razvoja i drugih oblika podrške poslovanju stečajnog dužnika privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo, potom sredstva dodijeljena odlukom Vlade FBiH putem Razvojne banke FBiH za finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH iz oblasti namjenske industrije, kao i sredstva isplaćena po osnovu sudskih izvršnih odluka na teret Bužeta FBiH po osnovu solidarne odgovornosti Federacije BiH za obaveze stečajnog dužnika privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopštilo je 12.1.2024. godine da u privrednom društvu “Zrak” d.d. Sarajevo izvršena kontrola i isporuka drugog dijela od 70 komada nišanskih sprava i dijelova od ukupno isporučenih 120 komada proizvođaču vojne opreme Hirtenberger. Prvi dio isporuke izvršen dva mjeseca ranije.


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 30.11.2023. pokrenut proces izrade Strategije razvoja namjenske industrije Federacije BiH 2024 – 2034.

Kako je navedeno u saopštenju, strategija razvoja je integrisani sektorski strateški dokument Federacije BiH koji definiše politike razvoja sektora namjenske industrije Federacija BiH, strateške ciljeve i prioritete koji predstavljaju putokaz za proširenje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i poboljšanje i stabilnost poslovanja namjenske industrije Federacija BiH, što doprinosi sveukupnom društvenom razvoju.

Početkom marta 2024. godine imenovana je i Komisija za izradu prijedloga Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2024 – 2034. godine, u sastavu Zlatan Bilanović, predsjednik (Federalna direkcija za namjensku industrije), te članovi Stipo Buljan i Rijad Vrabac (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Adnan Mahmutović i Redžo Delić (Federalna direkcija za namjensku industrije), Đahid Muratbegović (Igman d.d. Konjic), Dženana Turković (Ginex d.d. Goražde), Almira Zulić Burek (Pretis d.d. Vogošća), Abaz Manđuka (Binas d.d. Bugojno), Besim Belegić (BNT-TMiH d.d. Novi Travnik), Zuhret Hodžić (Zrak d.d. Sarajevo – u stečaju), Rijad Kovač (Federalni zavod za programiranje razvoja), te Almin Mališević (Privredna komora Federacije BiH).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!