U progresu

Ulaganje u materijalno-tehničko opremanje policije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Pravna država

Nastaviti sa stalnim jačanjem operativnih kapaciteta kroz ulaganje u materijalno-tehničko opremanje policije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U svrhu poboljšanja uslova rada Vlada KS provela je nekoliko  projekata koji su za cilj imali jačanje materijalno-tehničkih uslova rada policije usvajanjem kapitalnih projekata za nabavku opreme. Riječ je o nabavci motornih vozila za izvršavanje poslova i zadataka iz nadležnosti uniformisane i kriminalističke policije, nabavku savremenog sistema za evidentiranje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja motornih vozila na stajalištima javnog prijevoza, nadogradnju tzv. Sparta sistema, uspostavi helikopterske jedinice i nabavci oklopnih vozila za potrebe MUP-a KS.


Vlada KS je na na sjednici održanoj 1.6.2023. godine usvojila tri kapitalna projekta Uprave policije MUP-a KS. Za ove su projekte u budžetu za 2023. godinu planirana sredstva u iznosu oko 4.716.000 KM. 

Za prvi projekat planirana je nabavka motornih vozila za izvršavanje poslova i zadataka iz nadležnosti uniformisane i kriminalističke policije u iznosu 2.300.000 KM.

Drugi projekat podrazumijeva nabavku savremenog sistema za evidentiranje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja motornih vozila na stajalištima javnog prijevoza, čija procijenjena vrijednost iznosi 856.417 KM. 

Treći projekat odnosi se na nadogradnju takozvanog Sparta sistema za efikasnije izvršavanje poslova i zadataka iz nadležnosti Sektora uniformisane policije, a njegova ukupna vrijednost je 1.560.000 KM, dok je planirani period realizacije od 2023. do 2025. godine.

Procijenjena vrijednost I i II faze projekta, čija je realizacija planirana u 2023. godini, iznosi 1.081.080 KM, a završetak III faze, koja je uslovljavanje izgradnjom optičkog prstena od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, planirana je za 2025. godinu.


U julu 2023. godine MUP KS kupio je tri oklopna vozila marke Roshel Senator čime je realizovana prva faza nabavke vozila. Tada je ministar Katica izjavio da je u planu kupovina još dva i nabavka još pet ovakvih vozila. Naveo je da je budžetom 2023. godine planirano 20 miliona KM za kapitalna ulaganja u ove svrhe.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 26.7.2023. godine donijela Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi nakon čega je pokrenut postupak javne nabavke policijskih uniformi. Međutim, zaprimljene su žalbe na tendersku dokumentaciju te ni nakon više od pet mjeseci od pokretanja postupka javne nabavke nije došla do faze otvaranja ponuda.


Prijedlogom budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu planirana su sredstva za nabavku materijala za javni red i sigurnost vojnog materijala i uniforme za policijske službenike u iznosu od 6,472,110 KM, dok su za iste namjene Prijedlogom budžeta za 2023. godinu bila izdvojena sredstva u iznosu od  6,463,000 KM.


Uspostavljanje helikopterske jedinice MUP-a Kantona koju bi činile dvije posade odnosno osam osoba te nabavka helikoptera, projekat je koji je najavljen još 2019. godine. Aktivnosti na uspostavljanju ove jedinice zahtjevaju ispunjenje tri prioriteta: izgradnju hangara, osposobljavanje kadra i nabavku letjelice. Uspostava helikopterske jedinice još je jedna mjera Vlade KS koju prati Istinomjer u okviru svog monitoringa, a više o tome čitajte na ovom LINKU.


Na Istinomjerov upit početkom marta 2024. godine iz MUP-a KS odgovoreno je da je MUP KS u 2024. godini osigurao budžet u iznosu od 137,8 miliona KM te da će značajan dio sredstava biti usmjeren na opremanje i jačanje policijskih struktura i infrastrukturne projekte. Planirane su specijalističke obuke za policijske službenike, ali i sredstva za školovanje kandidata za buduće pilote helikopterske jedinice na renomiranim policijskim akademijama. Planirano je 1.5 miliona KM za nabavku novih radarskih sistema kojim će se povećati sigurnost u saobraćaju i proširiti sistem stacionarnih i mobilnih radarskih uređaja na autocestama u KS. 

U odgovoru navode i da se privodi kraju postupak nabavke helikoptera, a u drugom kvartalu 2024. godine MUP KS će imati body kamere na uniformama policajaca.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!