U progresu

Uspostavljanje helikopterske jedinice

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Pravna država

Nastaviti sveobuhvatne sistemske aktivnosti na projektu uspostavljanja helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo, te stvaranje neophodnih uvjeta za nabavku i isporuku višenamjenskog helikoptera tokom perioda 2024 – 2025. godina, za operativne poslove MUP-a Kantona Sarajevo, ali i za civilne potrebe – podrška za medicinske intervencije, elementarne nepogode (požari, poplave, zemljotres i sl.), doprema svih vrsta pomoći, kontrola dalekovoda, ptt predajnika i mobilnih uređaja i ostalo.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Uspostavljanje helikopterske jedinice MUP-a Kantona koju bi činilo dvije posade odnosno osam osoba te nabavka helikoptera projekat je koji je najavljen još 2019. godine. Ovim povodom je u decembru 2022. godine objavljen tender za nabavku helikoptera, koji je u martu 2023. godine poništen zbog toga što nijedna ponuda nije bila prihvatljiva.

Uspostavljanje helikopterske jedinice višefazni je projekat koji zahtijeva ispunjenje tri prioriteta: izgradnja hangara, osposobljavanje kadra i nabavka letjelice.

Kako navodi ministar MUP-a KS Admir Katica uspostava helikopterske jedinice je u poodmakloj fazi te kandidati treba još samo da završe zdravstvene preglede kako bi se moglo pristupiti odabiru pilota i automehaničarskog osoblja. Testiranje kandidata su provodile osobe koje su renomirani stručnjaci u svojim oblastima. Nakon ovog koraka, pristupit će odabiru akademije u koju će najbolji kandidati biti upućeni na školovanje. Pored toga, u toku su završni pregovori u vezi sa kupovinom zemljišta za izgradnju hangara u okolini Aerodroma Sarajevo. Kupovina zemljišta i idejni projekat za izgradnju hangara treba da budu završeni u tekućoj 2023. godini, navodi Katica.

Za nabavku helikoptera Prijedlogom budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu 2.500.100 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!