U progresu

Uspostavljanje helikopterske jedinice

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Pravna država

Nastaviti sveobuhvatne sistemske aktivnosti na projektu uspostavljanja helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo, te stvaranje neophodnih uvjeta za nabavku i isporuku višenamjenskog helikoptera tokom perioda 2024 – 2025. godina, za operativne poslove MUP-a Kantona Sarajevo, ali i za civilne potrebe – podrška za medicinske intervencije, elementarne nepogode (požari, poplave, zemljotres i sl.), doprema svih vrsta pomoći, kontrola dalekovoda, ptt predajnika i mobilnih uređaja i ostalo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U prvoj godini mandata aktuelne Vlade KS izabrano je šest kandidata koji su zadovoljili kriterije javnog konkursa u procesu uspostavljanja helikopterske jedinice MUP-a KS. Slijedi potpisivanje ugovora o desetogodišnjem angažmanu sa izabranim kandidatima u MUP-u KS i njihovo školovanje, kao i nabavka helikoptera i izgradnja hangara za helikopter.


Uspostavljanje helikopterske jedinice MUP-a Kantona koju bi činilo dvije posade odnosno osam osoba te nabavka helikoptera projekat je koji je najavljen još 2019. godine. Ovim povodom je u decembru 2022. godine objavljen tender za nabavku helikoptera, koji je u martu 2023. godine poništen zbog toga što nijedna ponuda nije bila prihvatljiva.

Uspostavljanje helikopterske jedinice višefazni je projekat koji zahtijeva ispunjenje tri prioriteta: izgradnja hangara, osposobljavanje kadra i nabavka letjelice.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica izjavio je 25.5.2023. godine da je izgradnja hangara planirana u okolini Aerodroma Sarajevo. Katica je 27.12.2023. godine održao sastanak sa šest kandidata izabranih za helikoptersku jedinicu MUP-a KS, koji su zadovoljlili kriterije javnog konkursa završenog u aprilu 2023. godine. Na sastanku je rečeno da će MUP KS snositi troškove školovanja izabranih kandidata koji će biti u obavezi da potpišu ugovor o desetogodišnjem angažmanu u MUP-u KS i radu za helikoptersku jedinicu.


Ministar unutrašnjih poslova KS donio je 2.2.2024. godine Odluku o pokretanju postupka nabavke usluga školovanja pilota i aviomehaničara MUP-a KS. Odlukom je predviđeno zaključivanje okvirnog sporazuma sa jednim ponuđačem na period od tri godine. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 1.709.402 KM bez PDV-a.

Ministar Katica donio je 12.3.2024. godine Odluku o izboru ponuđača i nabavci helikoptera za potrebe MUP-a KS kojom je kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma SHOT d.o.o. Zenica u iznosu od 30.340.000 KM bez uračunatog PDV-a.


Za nabavku helikoptera Prijedlogom budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu 2.500.100 KM.

Prijedlogom budžeta KS za 2024. godinu za uspostavu helikopterske jedinice planirana su sredstva u iznosu od jedan milion KM, za izgradnju hangara za helikopter planirana su 2.000.100 KM, a za nabavku helikoptera planirano je 500.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!