Nije započeto

Uključnost jedinica Oružanih snaga u međunarodne mirovne misije

Partije: SDP | Oblasti: Pravna država

Što veća uključnost jedinica Oružanih snaga u međunarodne mirovne misije koje se u svijetu odvijaju pod patronatom UN-a ili NATO-a.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Sredinom  marta 2024. godine saopćeno je da su se pripadnici/e Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 12. po redu rotacija štabnog osoblja, vratili u BiH, nakon šest mjeseci provedenih u mirovnoj misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici.

Prije nego je objavljena gore navedena informacija, na zvaničnoj web stranici Ministarstva odbrane BiH, u sekciji Aktivnosti OS BiH “Mirovne misije” posljednja objavljena informacija bila je iz decembra 2020. godine. 

Još jedna informacija o sudjelovanju OS BiH u mirovnim misijama tokom prve godine manata VM BiH objavljena je krajem decembra 2023. godine u medijima, te prema tim navodima pripadnici OS BiH trenutno su angažirani u dvije operacije podrške miru i to UN-ovoj u Demokratskoj Republici Kongo (MONUSCO) i u Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici (EUTMRCA). Sudeći prema medijskim navodima, pripadnici OS BiH učešće u ovim misijama započeli su 2014. i 2017. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!