Djelimično ispunjeno

Ujednačavanje naknada svim porodiljama

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Opredijeljeni smo da kroz općinski budžet osiguramo fond iz kojeg bi se isplaćivao dio naknade za nezaposlene porodilje do visine iznosa koji od Kantona Sarajevo dobijaju one koje su zaposlene. Time će se otkloniti nepravda koja se danas ogleda u praksi da zaposlena porodilja dobiva dvostruko veću naknadu od one koja nema posao. Na ovaj način sve porodilje sa naše općine primat će približnu ili jednaku novčanu naknadu, što će se omogućiti dodatnim sredstvima osiguranim u budžetu Općine.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

U Budžetu Općine Novi Grad Sarajevo za 2017. godinu, između ostalog izdvojena su i sredstva u iznosu od 330.000 KM za pomoć porodiljama sa područja ove općine koje nisu zaposlene, a primaju znatno manju porodiljsku naknadu od onih koje su u radnom odnosu.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na sjednici održanoj 30. marta, podržalo je prijedlog Odluke o novčanoj pomoći porodiljama koje nisu zaposlene, a kojom je utvrđeno da će sve nezaposlene porodilje, godinu dana od Općine mjesečno primati po 50 KM. Na ovaj način lokalna zajednica  nastoji ublažiti razliku porodiljske naknade za nezaposlene majke koje primaju manju porodiljsku naknadu od zaposlenih. Nadležna Općinska služba donijela je 93 rješenja, na osnovu kojih su isplaćana sredstva  za  93 porodilje. Za tu namjenu utrošeno je 15.200 konvertibilnih maraka.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 25.05.2017.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo dalje navode:

S obzirom na to da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih po 50 KM, a prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba dodatna sredstva godišnje će primati oko 600 porodilja s područja Novog Grada koje nisu u radnom odnosu. Na taj način, nastoji se popraviti društvena anomalija gdje se iz socijalnih fondova za istu namjenu isplaćuju različite naknade za nezaposlene i zaposlene porodilje, dok se  problem ne riješi  na nivoima vlasti nadležnim za ovu problematiku.

Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je istu praksu i tokom 2018. i 2019. godine. u Budžetu za 2020. godinu za pomoć nezaposlenim porodiljama ova općina je izdvojila 330.000,00 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!