Započeto

Ugradnja solarnih panela u selima

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Na predizbornom skupu u Gradišci, održanom 28.9.2022. godine Milorad Dodik je najavio, između ostalog, i ugradnju solarnih panela u selima.

“Gradiška mora da nastavi dalje brzo da ide. Moramo brzo da uredimo grad. Onog trenutka čim izbacimo ovaj tranzit sa ovog mosta i kada on postane granični prelaz i prebacimo tranzit gore na ovaj most koji je izgrađen čekajući ovaj put od mosta do Okučana, mi moramo da uđemo u potpunu reparaciju grada, da srpska varoš mora da sija novim sjajem. (…) Moramo da završimo sa obilaznicom. (…) Nastavićemo da u svakom selu u narednim godinama ponudimo ljudima da ugrade solarne panele kako bi imali besplatnu električnu energiju da bi kasnije u drugoj fazi izgradili još panela dodatnih tako da ljudi na selu će moći da od prodaje električne energije imati neku mjesečnu zaradu i time ojačati način da tu žive.”

Izvor: Predizborni skup SNSD-a, Gradiška, 28.9.2022.

Regulatorna komisija za energetiku RS usvojila je početkom septembra 2023. godine Pravilnik o kupcima – proizvođačima, što je bilo posljednja prepreka građanima i privrednicima da na svoje objekte postave solarne panele te proizvode i troše struju iz vlastite proizvodnje, piše Capital.ba.

Ova Odluka je usvojena godinu i po dana od usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije kojim je propisano njegovo donošenje. Pravilnikom je regulisano ko i kako može postati kupac – proizvođač, koja su njegova prava i obaveze, kako će se vršiti obračun i prikupljanje podataka kao i druga pitanja vezana za ovu oblast.

Elektroprivreda Republike Srpske je prije više od godinu dana objavila „Program energetske održivosti domaćinstava“ gdje je građanima ponudila da po povoljnim uslovima izgrade solarne elektrane, ali je taj projekat za sada u fazi mirovanja, piše Capital.ba

Tada je obećano da će 50.000 domaćinstava u Srpskoj dobiti priliku da postavi panele i da za nekoliko hiljada eura postanu energetski nezavisni, a svoje troškove za struju svedu na minimum te da  usput rasterete elektro mrežu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!