Udvostručavanje ekonomskog rasta

| Partija: | Oblast:

“A onda kada pobijedimo braćo i sestre, nastavljamo dalje da udvostručimo stopu ekonomskog rasta, da povećavamo plate i penzije, socijalna davanja, da povećavamo socijalne benificije ljudima koji su socijjalnoj potrebi.

Izvor: Ribnik, 27.09.2017

Dugo obrazloženje

Na ekonomski rast utiče više faktora, među kojima su razvoj privatnog sektora i rast javnih investicija. Iako je još uvijek rano govoriti o ispunjavanju obećanja udvostručenja ekonomskog rasta, vlasti RS-a započele su na nekim projektima javnih investicija i stimulisanja preduzetništva, kao što su utvrđivanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim se predviđa smanjenje poreske osnovice za 100% za ulaganja u opremu i postrojenja, te utvrđivanje trase autoputa Sarajevo – Beograd. Također, Vlada je na prvoj sjednici 27. decembra 2018. godine usvojila Program javnih investicija RS-a. Prema Programu, u 2019. godini za javne investicije će biti izdvojeno 368.567.901 KM, u 2020. godini 247.730.930 KM, a u 2021. godini 59.090.965 KM, od čega u saobraćaj i veze 9,49%.

S obzirom na započinjanje rada na stimulisanju preduzetništva i povećanju javnih investicija, Istinomjer će ovo obećanje SNSD-a ocijeniti kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi